«Ώρα της αλήθειας» για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

«Ώρα της αλήθειας» για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
Το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014. Σήμερα ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επίσημα αποτελέσματα της άσκησης προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, των αποκαλούμενων "stress test" για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα, Τετάρτη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλα τα σημαντικά στοιχεία για το επικείμενο stress test.

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις τάξεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενόψει των τεστ αντοχής για τις τράπεζες της χώρας καταγράφει σε ανταπόκρισή της -στην έντυπη έκδοση- η Handelsblatt.

«Ωρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες. Την Τετάρτη οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όλα τα σημαντικά στοιχεία για το επικείμενο stress test.

Ο τραπεζικός κύκλος ατενίζει τον έλεγχο με αισιοδοξία». Εκπρόσωποί του εκτιμούν σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα».

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η ΕΚΤ ελέγχει φέτος μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) 37 τράπεζες πανευρωπαϊκά. «Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Για τις ελληνικές τράπεζες όμως οι έλεγχοι επισπεύδονται.

Η επιδίωξη είναι να υπάρχει έως τα μέσα Μαΐου σαφήνεια (σ.σ. ως προς την κατάσταση των τραπεζών) πριν η χώρα αποδεσμευθεί από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος Αυγούστου».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει μεταξύ άλλων πόσο σοβαρά επλήγησαν οι ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά και στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα εξαιτίας της αντιπαράθεσης με τους δανειστές, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ανταπόκριση καταλήγει με την εκτίμηση ότι «εάν διαπιστωθούν από το stress test νέες κεφαλαιακές ανάγκες, δεν θα πρόκειται μόνο για μια υποτροπή για τις τράπεζες και τους ιδιώτες μετόχους τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επισκιαζόταν και η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές».