Η ώρα των Τιτάνων: Η Titan Black µετατρέπει τα masterpieces ρολόγια της Rolex σε µοναδικά έργα τέχνης

Η ώρα των Τιτάνων: Η Titan Black µετατρέπει τα masterpieces ρολόγια της Rolex σε µοναδικά έργα τέχνης

«Δεν µπορείς να βελτιώσεις ένα Rolex, µπορείς, όµως, να το κάνεις µοναδικό».

Ο συνιδρυτής της Rolls Royce, Sir Frederick Henry Royce, είπε στις αρχές του 20ού αιώνα: «Πάλεψε για την τελειότητα σε ό,τι κάνεις. Πάρε το καλύτερο που υπάρχει και κάν’ το ακόµα καλύτερο. Αν δεν υπάρχει, σχεδίασέ το».

Αυτοκίνητα, κοσµήµατα, έργα τέχνης και ρολόγια είναι αντικείµενα που ανήκουν σε διάσηµες προσωπικές συλλογές ανθρώπων µε πάθος για την πολυτέλεια, τη σπανιότητα ή πολλές φορές τη µοναδικότητα, οι οποίοι διαθέτουν αστρονοµικά ποσά σε δηµοπρασίες ή ιδιωτικές αγοραπωλησίες.

Εξάλλου, τα περισσότερα από τα παραπάνω όχι µόνο δεν χάνουν την αξία τους, αλλά, επιπλέον, γίνονται στο πέρασµα του χρόνου ανεκτίµητα. Τα ρολόγια χειρός, σύµβολο κοινωνικής ισχύος και οικονοµικού status στον δυτικό κόσµο, έχουν κατοχυρώσει εδώ και δεκαετίες τη θέση τους ανάµεσα στα πολυτελή αξεσουάρ, µε την τέχνη της ωρολογοποιίας να έχει κάνει θεαµατικά βήµατα, προσεγγίζοντας όλο και περισσότερο την τελειότητα − τάση που προκαλεί και την εκρηκτική αύξηση των τιµών των ρολογιών διάσηµων οίκων. Το ακριβότερο ρολόι που δηµοπρατήθηκε ποτέ ήταν ένα Patek Philippe (ref. 1518) του 1943, το οποίο «χτύπησε» το ποσό των 11 εκατ. δολαρίων, σε δηµοπρασία του οίκου Phillips τον περασµένο Νοέµβριο, στη Γενεύη.

Σκεφτείτε, λοιπόν, πώς θα ήταν εάν υπήρχε µια εταιρεία στην οποία θα δίνατε το Rolex σας και εκείνη θα αναλάµβανε να το µετατρέψει σε «αποκλειστικό», κάνοντας ειδικές τροποποιήσεις και αναδεικνύοντας µέσα απ’ αυτό το δικό σας στιλ και την προσωπικότητά σας, εξατοµικεύοντας κάθε λειτουργία του, γεγονός που θα το ανήγαγε σε ένα και µοναδικό στο είδος του. Ακούγεται τόσο ωραίο όσο είναι και στην πραγµατικότητα, µιας και η Titan Black, που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, από το 2009 έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία στον τοµέα της «θωράκισης» των πιο αναγνωρισµένων εµπορικών σηµάτων ρολογιών παγκοσµίως, µε έναν επιπλέον βαθµό σπανιότητας και εξατοµικευµένης µοναδικότητας.

Όπως αναφέρουν οι συνιδρυτές της εταιρείας, Alex Kollakis και Luke Waite, «δεν µπορείς να βελτιώσεις ένα Rolex, µπορείς, όµως, να το κάνεις µοναδικό». Αν και οι δυο είναι κάτω των 40, η αγάπη τους για τα ρολόγια βαδίζει παράλληλα µε την πολυετή φιλία τους, η οποία επισφραγίστηκε από µια σύµπτωση: Το πρώτο πολυτελές ρολόι που αγόρασαν ήταν το ίδιο Tag Heur που έµελλε να γίνει η αρχή για τη δηµιουργία της Titan Black.

Οι δυο τους ταξίδευαν τακτικά σε εκθέσεις, συµµετείχαν σε δηµοπρασίες, και έτσι ξεκίνησαν σιγά σιγά να επενδύουν στην αγορά ρολογιών, ώσπου το 2003 δηµιουργήθηκε η ανάγκη να αποκτήσουν ένα ρολόι που δεν θα είχε κανείς άλλος. Για αρκετό καιρό έψαχναν τους κατάλληλους τεχνίτες που θα αναλάµβαναν αυτό το εγχείρηµα και, τελικά, τους εντόπισαν. Το αποτέλεσµα ήταν τόσο εντυπωσιακό, εξηγεί ο Luke, που µπορoύσε να πουλήσει το ρολόι απλώς φορώντας τo.

«Ήταν ολοφάνερο πως είχαµε ανακαλύψει έναν νέο δρόµο που ανοιγόταν µπροστά µας» συµπληρώνει. Θεωρώντας πως αυτός ήταν ένας σωστός τρόπος για να κερδίζουν χρήµατα και έχοντας αντιληφθεί τη µετατόπιση των αγοραστών προς την αναζήτηση του αποκλειστικού, του «ενός στο είδος του», το οποίο θα µιλάει άµεσα στις δικές τους φιλοδοξίες, και που κανένας άλλος δεν µπορεί να αγοράσει, άρχισαν να δηµιουργούν κατά παραγγελία φίλων και συγγενών τα πρώτα τους ρολόγια.

Τα ρολόγια προσαρµόζονται µε µια σειρά από τεχνικές που τους προσδίδουν µια απαράµιλλη αισθητική, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι διατηρείται το αρχικό τους πνεύµα, ενώ οι κάτοχοί τους έχουν ανά πάσα στιγµή τη δυνατότητα να τα επαναφέρουν στα αρχικά σχέδιά τους − επιλογή που µόνο η Titan Black προσφέρει σε διεθνές επίπεδο. «Κάθε ρολόι είναι για εµάς ένα συναρπαστικό εγχείρηµα, που όχι µόνο σχεδιάζεται βάσει των επιθυµιών των πελατών µας, αλλά αντανακλά όσα τον ορίζουν» επισηµαίνει ο ελληνικής καταγωγής Alexis Kollakis.

Οι τιµές των ρολογιών αρχίζουν από τις 8.500 λίρες και µπορεί να ξεπεράσουν τις 75.000 λίρες. Το ακριβότερο κοµµάτι που έχει πουληθεί από την Titan Black, ένα Patek Philip «Sky Moon», προοριζόταν για έναν από τους µεγαλύτερους συλλέκτες στον κόσµο και η τιµή του «σκαρφάλωσε» στο 1,1 εκατ. λίρες. Όταν η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήµατα, το 2007, ο κύκλος εργασιών ήταν 20.000 λίρες, καθώς πωλήθηκαν εκείνη τη χρονιά µόλις δύο ρολόγια.

Από τότε η Titan Black ανέπτυξε ένα διευρυµένο δίκτυο καταστηµάτων σε Παρίσι, Μονακό, Σαν Τροπέ,  Άσπεν, Μαϊάµι, Ουάσιγκτον και Χονγκ Κονγκ, µε τον κύκλο εργασιών να αγγίζει πλέον τα 3,5 εκατ. λίρες ετησίως και τον αριθµό των ρολογιών που πωλούνται να ξεπερνά τα 350 τον χρόνο. «Στα πρώτα χρόνια υπήρξε µια super nova µεγέθυνση του τζίρου. Από εκείνο το σηµείο διαγράφεται µια σταθερή καµπύλη ανάπτυξης της τάξεως του 38% -43% ετησίως» επισηµαίνει ο Luke, ενώ για το διάστηµα 2017-2018 παραµένουν συγκρατηµένοι λόγω της οικονοµικής και πολιτικής αστάθειας, που επηρεάζει σηµαντικά τις αγορές πολυτελών ειδών.

Λόγω της φύσης της επιχείρησης και του υψηλής αξίας αρχικού αντικειµένου, που ανέρχεται στο 50% µε 60% της τιµής πώλησης, το κόστος εργασίας για την Τitan Black είναι πολλαπλάσιο, ενώ οι δύο ιδρυτές επανεπενδύουν συνεχώς µεγάλα ποσά µέχρι να γίνουν η κορυφαία εταιρεία του κλάδου.

«ΧΡΥΣΕΣ» ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

CHELSEA F.C.

H Titan Black δηµιούργησε µοναδικά ρολόγια για τους ποδοφαιριστές της Chelsea, όταν η οµάδα κατέκτησε το Champions League, το 2012.

Φως στα ΗΑΕ

Ο κυβερνήτης του Άµπου Ντάµπι και πρόεδρος των ΗΑΕ, σεΐχης Χαλίφα Μπιν Ζαΐντ Αλ Ναϊγάν ανέθεσε στην Titan Black την ενσωµάτωση ενός πρωτοπορισκού συστήµατος φωτισµού µε laser σε ένα Rolex Daytona. Πρόκειται για ένα αληθινό κατόρθωµα στην προσαρµογή και η επιτοµή της εξατοµίκευσης, καθώς τα χρονογραφικά κουµπιά «λάµπουν» µε το όνοµα του ιδιοκτήτη.

Ατσάλινο τριφύλλι

Τον Απρίλιο του 2013 σχεδιάστηκε ένα Rolex Ι/Ι Stealth Milgauss µε το έµβληµα της ποδοσφαιρικής οµάδας του Παναθηναϊκού, για έναν από τους µετόχους του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Fortune Ιουνίου που κυκλοφορεί