Oracle: Το «βαρετό στοίχημα» που έγινε χρυσάφι στην εποχή του AI
- 18/09/2025, 12:00
- SHARE

- Η μετοχή της Oracle έχει εκτοξευθεί +84% το 2025, έβδομη καλύτερη επίδοση στον S&P 500.
- Προβλέπει +700% αύξηση εσόδων στο cloud σε τρία χρόνια, μετά το TikTok deal και την έκρηξη AI.
- Το P/E της βρίσκεται στο 43, ακριβότερη από τις περισσότερες mega caps – θυμίζει dot com era.
Η ξέφρενη πορεία της Oracle φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις ανησυχίες για «φούσκα» στις αγορές γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η μετοχή της έχει εκτιναχθεί κατά 84% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας την έβδομη καλύτερη απόδοση στον δείκτη S&P 500.
Η τελευταία άνοδος ήρθε στις 10 Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδά της στον τομέα του cloud computing θα αυξηθούν κατά 700% την επόμενη τριετία, οδηγώντας σε ράλι 36% μέσα σε μία ημέρα.
Η Oracle έχει συνδεθεί και με το TikTok, καθώς λειτουργεί ως ο κύριος πάροχος cloud της πλατφόρμας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ για να αποφευχθεί η απαγόρευσή της στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η αποτίμηση προκαλεί ερωτήματα. Το P/E στο 43 (με βάση τα κέρδη 12μήνου) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της dot com bubble, πιο ακριβό από τις 8 στις 9 μεγαλύτερες εταιρείες του S&P 500. Για σύγκριση, η Nvidia έχει P/E στο 31, με πολύ ταχύτερη αύξηση πωλήσεων.
«Οι επενδυτές έβλεπαν την Oracle σαν μια βαρετή εταιρεία χαμηλής ανάπτυξης και ξαφνικά είναι από τους κερδισμένους της AI», σχολιάζει ο Michael Bailey, αναλυτής της Fulton Breakefield Broenniman, μιλώντας στο Bloomberg. «Αλλά το ρίσκο είναι μεγάλο. Κανείς αγοράζει τη μετοχή τώρα με την ελπίδα για τεράστια ανάπτυξη σε τέσσερα, πέντε και έξι χρόνια».
Η μακροπρόθεσμη φύση των προβλέψεων ανάπτυξης εξηγεί και το υψηλό valuation. Παράλληλα, άλλες μετοχές όπως η Tesla και η Palantir διαπραγματεύονται με ακόμα υψηλότερα P/E (πάνω από 180 σε 12μηνο και ~100 σε τριετία), δείχνοντας την επενδυτική «άνεση» με τα ακριβά στοιχήματα στην τεχνολογία.
Παρά τις προειδοποιήσεις, η Wall Street δεν δείχνει να τρομάζει. Το 70% των αναλυτών συστήνει αγορά, 13 διατηρούν ουδέτερη στάση και κανείς δεν εισηγείται πώληση.