OrderIt: Ο ψηφιακός βοηθός που λύνει τα χέρια εστιατορίων και σεφ

OrderIt: Ο ψηφιακός βοηθός που λύνει τα χέρια εστιατορίων και σεφ
Σε νέο γύρο χρηματοδότησης, τον δεύτερο κατά σειρά, ύψους 500.000 ευρώ προχωρά η Orderit, ο οποίος θα της επιτρέψει να μεγαλώσει σε μέγεθος και να συνεχίσει στην ίδια τροχιά ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ελληνική startup που απλοποιεί τη διαδικασία της παραγγελειοληψίας λύνοντας τα χέρια των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, εντάχθηκε στην οικογένεια του Elevate Greece, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασία με περισσότερα από 200 εγγεγραμμένα καταστήματα στην Ελλάδα και έναν μεγάλο αριθμό προμηθευτών.

Ο Αλέξανδρος Κούμπας, Διευθύνων Σύμβουλος της OrderIt μιλά στο Fortune για τον μετασχηματισμό του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, τα άμεσα σχέδια της εταιρείας, αλλά και για τη δυναμική που εμφανίζει το επάγγελμα του developer.

Κύριε Κούμπα, η καινοτομία της OrderIt συνίσταται στο ότι έχει ενοποιήσει τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας μεταξύ των καταστημάτων εστίασης και των προμηθευτών τους, ούτως ώστε οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης να φροντίζουν για τις προμήθειες των καταστημάτων, ηλεκτρονικά. Πόσος χρόνος εξοικονομείται και τι είδους λάθη αποφεύγουν οι επιχειρηματίες;

Με βάση τους ήδη υπάρχοντες χρήστες της εφαρμογής, η ενοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας παραγγελίας εξοικονομεί από 5 μέχρι 8 ώρες την εβδομάδα. Αυτό βέβαια σχετίζεται και με τον αριθμό παραγγελιών και το μέγεθος του καταστήματος.

Πριν δημιουργήσουμε την πλατφόρμα OrderIt, ένας chef καταστήματος κρατούσε χειρόγραφες σημειώσεις μέσα στην κουζίνα και στο τέλος της ημέρας έστελνε τις παραγγελίες προμηθειών του μέσα από ένα αριθμό καναλιών επικοινωνίας (Viber, Whatsapp, τηλεφωνητή, ακόμα και φαξ).

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνονται πολύ συχνά λάθη, είτε από την μεριά του καταστήματος, είτε εξαιτίας του μεγάλου όγκου παραγγελιών. Η επικοινωνία δεν ήταν άμεση και δημιουργούνταν αρκετές παρανοήσεις και από την πλευρά του χώρου εστίασης, αλλά και από τη μεριά του προμηθευτή.

Η εφαρμογή της OrderIt επιτρέπει σε έναν υπεύθυνο καταστήματος ή έναν chef να κάνει τις παραγγελίες του μέσα σε δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αφιερωθεί στο πάθος του, που δεν είναι άλλο από τη μαγειρική.

Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου, έχουμε δει ότι η ηλεκτρονική διαχείριση προμηθειών βοηθάει ένα κατάστημα να έχει πλήρη έλεγχο και έτσι να μειώσει την φύρα. Επίσης, μπορεί έμμεσα να αυξήσει τα έσοδα του μέσω καλύτερης εξυπηρέτησης πελατών.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του OrderIt είναι το γεγονός πως έχουμε δημιουργήσει ένα υπολογιστικό εργαλείο στην ιστοσελίδα μας που βοηθάει καταστήματα να υπολογίσουν τον χρόνο και το χρήμα που θα εξοικονομήσουν. Επίσης, η εφαρμογή βοηθάει τους προμηθευτές  να εξοικονομήσουν χρόνο μέσω της ενοποίησης καναλιών παραγγελιοληψίας και μείωσης των λαθών.

Αλέξανδρος Κουμπάς, Συνιδρυτής της OrderIt
Αλέξανδρος Κουμπάς, Συνιδρυτής της OrderIt

Πόσο πρόθυμοι είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ψηφιακή τους μετάβαση και να αλλάξουν τον τρόπο που δούλευαν μέχρι πρότινος; Αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ή πρέπει να τους εκπαιδεύσετε για να αλλάξουν νοοτροπία;

Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή αντιμετωπίσαμε ισχυρή αντίσταση της αλλαγής τρόπου λειτουργίας από κάποια είδη καταστημάτων. Η εστίαση είναι ένας τομέας που το συναίσθημα, η εμπιστοσύνη και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αναντικατάστατος. Αυτό που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε είναι ότι η OrderIt δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη σχέση και επικοινωνία, αλλά να την συμπληρώσει και να μειώσει ενδεχόμενες παρεξηγήσεις και  σίγουρα τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Μέχρι και σήμερα, ο κλάδος της εστίασης και πιο συγκεκριμένα τα καταστήματα διαχειρίζονται τους πόρους τους με παραδοσιακούς τρόπους. Βέβαια, η  τεχνολογία έχει εισέλθει στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων εστίασης τα τελευταία χρόνια λόγω ανάγκης. Ο τομέας εστίασης είναι από τους πιο δυναμικούς και κυκλικούς τομείς και έχει υποστεί  ζημιά λόγω της αύξησης τιμών πρώτων υλών, της δυσκολίας εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού και του ανταγωνισμού με τις μεγάλες αλυσίδες. Η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα μείωσης λειτουργικού κόστους της επιχείρησης και καλύτερης διαχείρισης για ένα συγκριτικά μικρό και σταθερό κόστος.

Ο Covid19 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υποχρεωτική ψηφιακή μετάβαση του χώρου και προετοίμασε το έδαφος για την OrderIt. Στο παρελθόν, δε, υπήρξαν παρεμφερείς προσπάθειες ψηφιοποίησης, οι οποίες απέτυχαν διότι οι πελάτες δεν ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Δεν είχαν στο νου τους τότε πως έτσι θα αυξήσουν την παραγωγικότητα τους. Σήμερα, το περιβάλλον είναι πολύ διαφορετικό.

Μέσα στο Covid19 παρατηρήσαμε μια ραγδαία αύξηση πάνω από 50% σε παραγγελίες μέσω εφαρμογών παράδοσης φαγητού (food delivery apps). Επίσης, παρατηρήσαμε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 150% σε καταστήματα, που υιοθέτησαν ψηφιακά εργαλεία που μεταβάλλουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, η ομάδα μας είναι πρόθυμη να προσφέρει υποστήριξη σε καταστήματα που είναι διατεθειμένα να βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους, είτε αυτό σημαίνει εκπαίδευση προσωπικού, τεχνική υποστήριξη ή και συμβουλές για καλύτερη χρήση. Αυτήν τη στιγμή, δεν εστιάζουμε σε καταστήματα που δεν αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα ή δεν είναι διατεθειμένα να αλλάξουν νοοτροπία. Η χαρμόσυνη είδηση είναι πως έχουμε δει ότι κάποια από αυτά ακούν για εμάς και έρχονται σε επαφή μαζί μας.

Το επιχειρηματικό σας εγχείρημα αγκαλιάστηκε από το κρατικό πρόγραμμα Elevate Greece. Τι σημαίνει στην πράξη να αποτελείς μέλος του εν λόγω start up οικοσυστήματος και πώς αυτό συμβάλει στην αναπτυξιακή σας πορεία;

Το κρατικό πρόγραμμα Elevate Greece είναι από τα πιο σημαντικά προγράμματα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Έχοντας δουλέψει στην Αγγλία για σχεδόν μια δεκαετία, μου έκανε εντύπωση η οργάνωση του και οι υποστηρικτικές ενέργειες που προσφέρει. Κάποιες από αυτές είναι ο συντονισμός με τα διάφορα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, οι ευκαιρίες δικτύωσης και εκδηλώσεων και η διεθνής προβολή.

Κατα τη γνώμη μου, η ύπαρξη και ένταξη  καινοτόμων επιχειρήσεων σε ένα οικοσύστημα όπως το Elevate Greece είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη τους, ιδιαίτερα σε ανταγωνιστικούς τομείς.

Πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο των πελατών σας; Σε πόσα καταστήματα εστίασης έχετε μπει και τι περιλαμβάνει το business plan της επόμενης τριετίας;

Η πλειοψηφία των πελατών μας είναι καταστήματα εστίασης μεσαίου μεγέθους στην Αττική. Η έρευνα μας έδειξε ότι μια από τις προκλήσεις της εστίασης είναι ότι λόγω του κατακερματισμού της αγοράς, το μέσο κατάστημα δεν έχει πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία για αύξηση της παραγωγικότητας του και μείωση του κόστους λειτουργίας.

Αυτήν τη στιγμή έχουμε πάνω από 200 εγγεγραμμένα καταστήματα στην Ελλάδα και έναν μεγάλο αριθμό προμηθευτών.

Τα σχέδια μας για την επόμενη τριετία είναι να βοηθήσουμε όσα καταστήματα μπορούμε να απλοποιήσουν την διαδικασία παραγγελίας τους στην Ελλάδα και να ξεκινήσουμε την ανάπτυξη μας σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού.

Γιώργος Σολωμός, συνιδρυτής της OrderIt
Γιώργος Σολωμός, Συνιδρυτής της OrderIt

Δώστε μας μια τάξη μεγέθους του κόστους της εφαρμογής.

Η εφαρμογή διατίθεται σε βαθμίδες ανάλογα με την χρήση. Έχουμε μια δωρεάν βαθμίδα που εστιάζει σε μικρά καταστήματα ή καταστήματα που κάνουν ελάχιστη χρήση. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την χρήση και τις έξτρα λειτουργίες – όπως τα στατιστικά στοιχεία παραγγελιών και κόστους του καταστήματος – υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες. Ωστόσο, προτεραιότητα μας είναι να κρατήσουμε το κόστος όσο μικρότερο γίνεται. Παραδείγματος χάρη, το μηνιαίο πάγιο του βασικού προγράμματος κυμαίνεται στα 30 ευρώ/μήνα.

Μέσα στο καλοκαίρι σκοπεύετε να ξεκινήσετε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης. Τι τάξεως θα είναι, κατά προσέγγιση, το ποσό στο οποίο στοχεύετε και πώς θα αξιοποιηθεί;

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον από καταστήματα αλλά και προμηθευτές και έχουμε μια αυξανόμενη λίστα αναμονής. Για αυτό τον λόγο, ξεκινάμε ένα γύρο χρηματοδότησης της τάξεως των 500.000 ευρώ που θα μας επιτρέψει να μεγαλώσουμε την ομάδα μας και να συνεχίσουμε στην ίδια τροχιά ανάπτυξης στην Ελλάδα και έπειτα στο εξωτερικό. Ψάχνουμε ενεργά για άτομα που έχουν όρεξη για δημιουργία, δυνατότητες, φιλοδοξίες και πάθος. Δεν έχουμε ισχυρές ιεραρχίες, άκαμπτα ωράρια και γραφειοκρατία. Έχουμε φτιάξει μια εταιρική κουλτούρα που επιτρέπει σε όλα τα μέλη της ομάδας να έχουν ιδιοκτησία πάνω στο κομμάτι τους, πραγματικές υπευθυνότητες και δυνατότητα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Το επάγγελμα του developer θεωρείται αυτή τη στιγμή περιζήτητο και με πολύ καλές οικονομικές απολαβές. Υπάρχει στην Ελλάδα ταλαντούχο εργατικό δυναμικό ικανό να καλύψει τις ανάγκες των ελληνικών εταιρειών;

Το έχω βιώσει από πρώτο χέρι εφόσον είμαι ο ίδιος developer και είμαι υπεύθυνος για το κομμάτι του προϊόντος και της τεχνολογίας στην OrderIt. Η Ελλάδα έχει δυνατά πανεπιστήμια και άφθονο τεχνικό ταλέντο, ωστόσο δεν έχει αρκετές μεγάλες εταιρείες καινοτόμας τεχνολογίας με παγκόσμια εμβέλεια.

Συνεπώς, η δεξαμενή ταλέντου με γνώση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών είναι πολύ μικρή και περιζήτητη.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο κλάδος της εστίασης τα επόμενα χρόνια και σε ποια πεδία σκοπεύει να επενδύσει η OrderIt προκειμένου να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό;

Ο κλάδος της εστίασης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Οικονομίας το οποίο συνεχώς αυξάνεται και εξελίσσεται. Η Ελλάδα όχι μόνο ακολουθεί τις τάσεις του εξωτερικού, αλλά αρχίζει και καινοτομεί με πολλές νέες ιδέες. Οι επαγγελματίες εστίασης επενδύουν όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο γνώσης για τον χώρο και άνοδος της εκπαιδευτικής κατάρτισης του προσωπικού.

Σαν εταιρεία προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες εστίασης για να ενημερωνόμαστε για τα θέματα που τους απασχολούν καθώς και για τις ανάγκες τους. Έχοντας συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες, προτείνουμε λύσεις οι οποίες θα τους βοηθήσουν, και θα απλοποιήσουν χρονοβόρες διαδικασίες. Μόνο έτσι θα μπορούν να  συνεχίσουν να καινοτομούν και να εξελίσσονται.

Επενδύουμε στην συνεχή εξέλιξη του προϊόντος μας και στην συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας, υιοθετώντας καινοτόμες διαδικασίες. Επενδύουμε επίσης στο χτίσιμο μιας πελατοκεντρικής κουλτούρας. Θεωρούμε ότι η ανθρώπινη προσέγγιση στην πελατειακή σχέση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την διαφοροποίηση μίας επιχείρησης έναντι του ανταγωνισμού.