Ώρες φαίνεται να μετράει η κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία

Ώρες φαίνεται να μετράει η κυβέρνηση μειοψηφίας στην Πορτογαλία

Σήμερα το απόγευμα η κρίσιμη ψηφοφορία που θα κρίνει την τύχη της κυβέρνησης - Σε αναταραχή οι αγορές. 

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας, καθώς η άνευ προηγούμενου συνεργασία των Σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης, της Αριστερής Συμμαχίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος απειλεί να «ρίξει» τη συντηρητική κυβέρνηση του Κοέλιο. Ειδικότερα, η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής και σήμερα αναμένεται να καταψηφίσει την μόλις δυο εβδομάδων κυβέρνηση του. Ωστόσο, ο Πάσος Κοέλιο, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, παρουσίασε τη Δευτέρα, το πρόγραμμά του.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών, «έκλεισε» συμφωνίες με τους ηγέτες των άλλων δυο αριστερών κομμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών, την αύξηση των συντάξεων, την αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία και τις δωρεάν υπηρεσίες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα τρίχρονα παιδιά.

Επιπλέον, στα σχέδια τους συμπεριλαμβάνονται τα δωρεάν βιβλία στα σχολεία, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, αλλά και η αποκατάσταση τεσσάρων δημοσίων αργιών που καταργήθηκαν για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα. Τα άλλα δύο κόμματα έχουν υποσχεθεί στους Σοσιαλιστές μεν τη στήριξή τους, χωρίς όμως τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ απορρίπτουν και ορισμένες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Σήμερα, η Πορτογαλία είναι σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί στο 12%. Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της χώρας, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, πήρε θέση αναφέροντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί κυβέρνηση, όπου θα συμμετέχουν αριστερά κόμματα, καθώς θα τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Πορτογαλίας, το CGTP, το οποίο έχει άμεση σχέση με τους κομμουνιστές, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, ενώ λίγο νωρίτερα θα προηγηθεί διαδήλωση υπέρ της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ η κρίση στην Πορτογαλία έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές. Ο δείκτης PSI 20 του χρηματιστηρίου της Λισσαβόνας κατέγραφε νωρίτερα απώλειες 2,3%, ενώ χθες σημείωσε πτώση άνω του 4% χθες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από το υψηλό τετραμήνου που κατέγραψαν χθες, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει πτώση 6 μονάδων βάσης, στο 2,81%.