Οργή Ισραήλ, απορρίπτουν οι ΗΠΑ την απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης
- 25/07/2025, 09:32
- SHARE

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Ντόχα, με τον αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να κατηγορεί τη Χαμάς για «έλλειψη καλής πίστης» και να ανακοινώνει την αποχώρηση της αμερικανικής αποστολής. Το Τελ Αβίβ, με τη σειρά του, ανακάλεσε την ομάδα διαπραγματευτών του, επικαλούμενο την αδιάλλακτη στάση της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την πρόθεση της Γαλλίας να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, χαρακτήρισε την απόφαση «ράπισμα στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου», ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, υποστήριξε πως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί πλέον στόχο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα, οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με περισσότερους από 40 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 59.587, σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς. Οι συγκρούσεις, που διαρκούν σχεδόν 22 μήνες, ξεκίνησαν με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.219 άνθρωποι και απήχθησαν 251. Από αυτούς, 49 παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακα, με 27 να έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, το Φόρουμ των Οικογενειών των ομήρων εκφράζει «έντονη ανησυχία», υπογραμμίζοντας ότι ο χρόνος μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των κρατουμένων. Η Χαμάς, από την πλευρά της, δηλώνει έκπληκτη από τη στάση των ΗΠΑ και διαμηνύει πως παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για μόνιμη εκεχειρία, με προτάσεις που αφορούν ανθρωπιστική βοήθεια, αποχώρηση στρατευμάτων και εγγυήσεις για το τέλος των εχθροπραξιών — αιτήματα που το Ισραήλ απορρίπτει ως απαράδεκτα.
Η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας εντείνεται. Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως τα AFP, AP, Reuters και BBC, καταγγέλλουν περιορισμένη πρόσβαση των δημοσιογράφων στον θύλακα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως «μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πεθαίνει από πείνα». Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες, επιρρίπτοντας στη Χαμάς την ευθύνη για την κακοδιανομή της βοήθειας.
Το επόμενο διάστημα διαγράφεται κρίσιμο για την τύχη των ομήρων, την ανθρωπιστική επιβίωση στη Γάζα και τη γεωπολιτική ισορροπία στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να αναζητούν εναλλακτικές οδούς για λύση — μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.