Οργισμένος ο δήμαρχος της Μυκόνου: «Πάρτε πίσω την απόφαση» – Κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στο νησί

Οργισμένος ο δήμαρχος της Μυκόνου: «Πάρτε πίσω την απόφαση» – Κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στο νησί
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Τα νέα ειδικά και έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, Σάββατο 17 Ιουλίου, σχολίασε ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο δήμαρχος της Μυκόνου χαρακτήρισε “άδικη” τη συγκεκριμένη απόφασή και ζήτησε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι επισκέπτες θα προτιμήσουν να επισκεφθούν άλλα νησιά, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα προβλήματα.

Η ανάρτησή του:

Από την πρώτη στιγμή της έναρξης της πανδημίας δηλώσαμε ότι βασική προτεραιότητα όλων είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και αυτό το υπηρετήσαμε με συνέπεια και σοβαρότητα.

Συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε έμπρακτα το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη.

Μετά την έναρξη του προγράμματος Εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό.

Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της τουριστικής κίνησης είχε δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της τουριστικής περιόδου πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως των νεότερων ηλικιών, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και μια σειρά άλλων παραμέτρων, όπως πχ ότι πολλά τεστ στο νησί μας γίνονται σε επισκέπτες που δεν έμεναν στη Μύκονο, αλλά χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Μυκόνου για την επιστροφή τους.

Μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτυ με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαιος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η Πολιτεία είχε φροντίσει να δημιουργήσει για πρώτη φορά Αστυνομική Υποδιεύθυνση υπήρχαν και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νόμου για όσους δεν τα σέβονται.

Νομίζω ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει την άδικη αυτή απόφαση και να μην είναι οι Μυκονιάτες και οι επισκέπτες μας οι μόνοι σε όλη την Ελλάδα, που δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν το βράδυ και η Μύκονος το μόνο νησί που δεν θα ακούγεται μουσική. Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας..

Η Δημοτική μας αρχή λειτούργησε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και πάντα με σεβασμό στην εθνική προσπάθεια και στους νόμους του κράτους. Εδώ όμως υπάρχει και αστοχία και αδικία. Ένα λάθος που δεν οδηγεί πουθενά. Και πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Πελώνη: «Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο, αλλά μέτρα για τη διασκέδαση»

«Δεν υπάρχει δυσκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας να μην χαίρεται. Ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, πλέον δεν μπορεί να το κρύψει», αναφέρει σε δήλωσή της η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στην ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, για τα έκτακτα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση νωρίτερα στο νησί της Μυκόνου, λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Κατά συρροή ψεύτη», χαρακτήρισε η Αριστοτελία Πελώνη τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον παράλληλα πως «δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό».

«Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση», διευκρινίζει η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στο νησί, σύμφωνα με τα οποία προβλέπεται η απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά και της κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί.

«Παρόμοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα. Το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων. Είναι ο ίδιος ακριβώς, που σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα θα κατήγγειλε την κυβέρνηση για ολιγωρία», καταλήγει στη δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στην κ. Πελώνη έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει τα εξής:

«Με ποσοστό εμβολιασμού αρκετά πάνω από 90% στη Μύκονο και εφόσον υποτίθεται ότι γίνονται έλεγχοι στους τουρίστες που φτάνουν στο νησί, θα περιμέναμε η κα Πελώνη αντί να βρίζει να ζητήσει επιτέλους μια συγνώμη, να μας εξηγήσει πως ακριβώς τα έκανε η κυβέρνηση της πάλι μπάχαλο και αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, αν αναζητά ψεύτες, μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί στον κ. Μητσοτάκη – αν τον πετύχει σε κανένα τριήμερο – που έχει πανηγυρίσει ότι νίκησε τον κορονοϊό δέκα φορές και άλλες τόσες έχει ρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία στα βράχια».