Οριακή αύξηση των εσόδων για την Apple το α’ τρίμηνο- Ποια προϊόντα «διέσωσαν» τις πωλήσεις

Οριακή αύξηση των εσόδων για την Apple το α’ τρίμηνο- Ποια προϊόντα «διέσωσαν» τις πωλήσεις
epa07329974 A view of an Apple store in Grand Central Station in New York, New York, USA, 29 January 2019. The company is scheduled to report fiscal first-quarter results at the end of of day. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η διοίκηση της εταιρείας δεν κατέθεσε εκτίμηση για την πορεία των μεγεθών το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Δηλώνει ότι δεν υπάρχει επαρκής ορατότητα.

Τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και οι πωλήσεις αξεσουάρ, όπως Airpods και ρολόγια βοήθησαν την Apple να αυξήσει οριακά τα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, παρότι αναγκάστηκε να κλείσει τα περισσότερα καταστήματά της εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Καλιφόρνια μιλά και για ένα ανοδικό «τσίμπημα» στις δραστηριότητές του τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας του νέου μοντέλου iPhone. Είχε ωστόσο προηγηθεί ένας μήνας μεγάλης βουτιάς.

Η Apple ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης έσοδα 58,3 δισ. δολάρια για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, 1% υψηλότερα και πολύ πάνω από τα 54,5 δισ. δολάρια που περίμεναν οι αναλυτές. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 2,7%, στα 11,25 δισ. ευρώ.

Ο Tim Cook, επικεφαλής του ομίλου, δήλωσε ότι ήταν πεπεισμένος τον Ιανουάριο ότι φέτος θα έκανε ξεκίνημα ρεκόρ, αλλά η πανδημία έπληξε την παραγωγή των εργοστασίων στην Κίνα και έφερε κάθετη πτώση στη ζήτηση το Μάρτιο.

Η Apple δεν έδωσε εκτίμηση (guidance) για το τρέχον τρίμηνο. Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα είναι το πλέον δύσκολο. «Πραγματικά δεν αισθανόμαστε ότι υπάρχει αρκετή ορατότητα για να δώσουμε guidance και ειλικρινά δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι που δεν θα είχε πραγματική αξία για τους επενδυτές μας», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Luca Maestri στους Financial Times.

Τα έσοδα το Μάρτιο επηρεάστηκαν από «πτωτική πίεση» που επεκτάθηκε και στο πρώτο μισό του Απριλίου, αλλά τις τελευταίες δυο εβδομάδες «είδαμε στην πραγματικότητα μια ανοδική τάση», δήλωσε ο κ. Maestri, που απέδωσε το γεγονός στο νέο iPhone SE και τις αναβαθμίσεις του iPad tablet και του υπολογιστή MacBook Air. «Νομίζω ότι οι καταναλωτές ξεκινούν να προσαρμόζονται περισσότερο στην νέα πραγματικότητα, ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί σύντομα και προσπαθούν να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους», προσέθεσε.

Μετά τις ανακοινώσεις η μετοχή της Apple στις μετασυνεδριακές συναλλαγές υποχώρησαν 2,5%. Η εταιρεία περίμενε αρχικά αύξηση 9-15% στα συνολικά έσοδα αλλά απέσυρε την πρόβλεψη στα μέσα Φεβρουαρίου καθώς η πανδημία οδήγησε σε κλείσιμο των εργοστασίων στην Κίνα. Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν στη συνέχεια καθώς έκλεισαν όλα τα καταστήματα εκτός Κίνας.