Oριστικά πέντε οι τηλεοπτικές άδειες – Απορρίφθηκε η αίτηση Βρυώνη – Το σκεπτικό του ΕΣΡ

Oριστικά πέντε οι τηλεοπτικές άδειες – Απορρίφθηκε η αίτηση Βρυώνη – Το σκεπτικό του ΕΣΡ

Απορρίφθηκε η αίτηση της «Τηλεοπτικής Ελληνικής Α.Ε.» από το ΕΣΡ. Πέντε οι τηλεοπτικές άδειες που χορηγούνται.

Απορρίφθηκε η αίτηση για τηλεοπτική άδεια, της εταιρείας ΄”ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Α.Ε” από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Συνεπώς οι τηλεοπτικές άδειες ενημερωτικού, γενικού περιεχομένου, είναι πέντε και αφορούν τους εξής τηλεοπτικούς σταθμούς: ΣΚΑΙ, ALPHA, ANT1, STAR, Epsilon TV.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ «η εταιρεία ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ δεν συμμορφώθηκε με τον όρο που της είχε τεθεί με την απόφαση 63/2018 του ΕΣΡ και τη διαγράφει από τον οριστικό πίνακα των προεπιλεγέντων υποψηφίων για τη χορήγηση των αδειών που προκηρύχθηκαν με βάση την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ».

Κατόπιν τούτου, οι τελικοί προεπιλεγέντες μιας τηλεοπτικής άδειας, εθνικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου, είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΣΚΑΪ, ALPHA, ANT1, STAR και E.

Το πώς έχει η επόμενη μέρα

Σε αναμονή της απάντησης από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος βρίσκεται το ΕΣΡ, προκειμένου να καλέσει γραπτώς τους κατόχους μιας τηλεοπτικής άδειας για να καταβάλουν το πρώτο από τα δέκα ισόποσα μέρη των 35 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ΕΣΡ αποφάσισαν να αφήσουν 15 ημέρες μετά την απόφαση της Αρχής για να καλέσουν τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στα δημόσια ταμεία.

Επίσης, στο “ράφι” έμειναν δύο ακόμα τηλεοπτικές άδειες για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε κάποιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υπάρξει εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού με την τήρηση όλων των προηγούμενων διαδικασιών.

Για την απόφαση του ΣτΕ

Ικανοποίηση εκφράζεται από μέρους του ΕΣΡ για την απόφαση του ΣτΕ και την «απόδειξη ότι ο διαγωνισμός καλά πηγαίνει». Όσον αφορά τις αιτιάσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ περί απείρου αριθμού αδειών, πηγές του ΕΣΡ επισήμαναν ότι η αγορά έκρινε μόνη της ότι δεν μπορούσαν να είναι έτσι.

Αυστηρότατο πλαίσιο

Ο νόμος για τα αδειοδοτημένα κανάλια θα τηρηθεί κατά γράμμα σε όλα όσα προβλέπει, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη συσταθεί το αρμόδιο κλιμάκιο από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης το οποίο θα ασχολείται με την τήρηση όλων των διατάξεων του νόμου (αριθμός 400 εργαζομένων, παραγόμενο πρόγραμμα, εγκαταστάσεις σταθμού κλπ). Ο κ. Μορώνης υπογράμμισε ότι ο έλεγχος θα είναι διαρκής και σε περίπτωση μη τήρησης του νόμου θα υπάρξει άμεση ανάκληση κατοχής της τηλεοπτικής άδειας.

Περιφερειακές – θεματικές άδειες

Η επόμενη μέρα βρίσκει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ξεκινά τη μελέτη για τη χορήγηση περιφερειακών και θεματικών αδειών. Στα κλιμάκια του Συμβουλίου υπάρχουν δύο προσεγγίσεις όσον αφορά τα κριτήρια για τις περιφερειακές άδειες, που λογικά θα προηγηθούν των θεματικών. Η μία προσέγγιση αφορά έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα για την προκήρυξη των περιφερειακών αδειών και η δεύτερη προσέγγιση κάνει λόγο, να αφεθεί η ίδια η αγορά να κρίνει τη βιωσιμότητα ή όχι των καναλιών, συνεπώς και τον αριθμό τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΣΡ, έχει ήδη γίνει μια πρόχειρη οικονομική μελέτη για τα στοιχεία βιωσιμότητας των σταθμών στην Περιφέρεια, αλλά ουσιαστικά οι διαδικασίες βρίσκονται στην αρχή. Επίσης, δεν έχει αποφασισθεί ακόμα το πότε θα προκηρυχθούν.