Ορίστηκαν οι περιοχές που θα ανοίγουν τις Κυριακές τα καταστήματα

Ορίστηκαν οι περιοχές που θα ανοίγουν τις Κυριακές τα καταστήματα

Έτοιμη η υπουργική απόφαση που ορίζει τις πόλεις και τα νησιά όπου απελευθερώνεται το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.

Ορίστηκαν οι περιοχές της χώρας στις οποίες τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές, με βάση την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται η δημοσίευσή του στο Φύλλο της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, στις περιοχές που θα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

Στο μνημόνιο αναφέρεται πως η σχετική υπουργική απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι σήμερα 7η Ιουλίου 2014. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, προβλέπει σε ποιες περιοχές θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, κι αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για τον επόμενο έλεγχο της τρόικας.

Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις παραπάνω περιοχές θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.

Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Εκτός Νέας Δημοκρατίας ο Βασίλης Κορκίδης

Ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές σε επτά περιοχές

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές ζητάει ο ΣΕΤΕ