Οριστικό τέλος για το MEGA – Τί αποφάσισε το ΕΣΡ

Οριστικό τέλος για το MEGA – Τί αποφάσισε το ΕΣΡ
Εξωτερική άποψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το MEGA Channel ( Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων), το οποίο αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, Αθήνα, την Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το «μαύρο» στο ιστορικό κανάλι, αφού η Αρχή απέρριψε το αίτημα του ΔΣ του σταθμού να θεωρηθεί το κανάλι θεματικό.

Τον τερματισμό της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού MEGA αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καθώς αναγνωρίζει ότι ο σταθμός εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017.

Με ψήφους 6 προς 3, η Ανεξάρτητη Αρχή απέρριψε το υπόμνημα που κατέθεσε το Δ.Σ. της Τηλέτυπος Α.Ε.. Στην ουσία απέρριψε δηλαδή την αίτησή του να θεωρηθεί το κανάλι θεματικό και όχι ενημερωτικό, ώστε να συνεχίσει να εκπέμπει μέχρι και τον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τις θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των εργαζομένων του MEGA, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από τα γραφεία του ΕΣΡ, περιμένοντας με έκδηλη αγωνία, την απόφαση.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με τον διακριτικό τίτλο MEGA CHANNEL εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν.4496/2017 και υποχρεώνει την λειτουργούσα αυτόν εταιρεία με την επωνυμία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ να τερματίσει τη λειτουργία του», αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση.

«Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA CHANNEL λειτούργησε επί πολλά έτη με βάση σχετικές διοικητικές πράξεις ως ενημερωτικός εθνικής εμβέλειας, δεν έλαβε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, που άρχισε με την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΡ. Ο σταθμός αυτός δεν είχε υποβάλει δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, είναι δε κοινώς γνωστό ότι από τον μήνα Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε την μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων». Με τον τρόπο αυτό η Ολομέλεια του ΕΣΡ απέρριψε ουσιαστικά το βασικό επιχείρημα των εκπροσώπων του σταθμού ότι εκπέμπει μόνο ψυχαγωγικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου κρίνεται ως θεματικό, γεγονός που θα του επέτρεπε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως την προκήρυξη των θεματικών αδειών.

Πότε κλείνει ουσιαστικά το κανάλι
Το επόμενο βήμα είναι η ανάρτηση της απόφασης στην Διαύγεια και η σύνταξη της επιστολής από το ΕΣΡ προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία θα δώσει και την εντολή στην DIGEA να κατεβάσει το σήμα του MEGA. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΣΡ, οι ενέργειες αυτές δρομολογούνται άμεσα.

Εάν οι μέτοχοι του MEGA καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του ΕΣΡ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να καθυστερήσει «το μαύρο» μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής από το ΣτΕ.

Αντίδραση από τις δημοσιογραφικές ενώσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις
«Οι μέτοχοι του MEGA δεν μπορεί να παραμένουν άλλο… αμέτοχοι», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση του διασωματειακού του Τύπου, μετά τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ η οποία τερματίζει τη λειτουργία του καναλιού.

Οι ενώσεις των εργαζομένων τονίζουν ότι τελούν υπό επαγρύπνηση και ότι θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια που έστω και τώρα θα δίνει προοπτική σωτηρίας στο κανάλι. Επίσης, καλούν την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις τράπεζες να βρουν τρόπο να αποδοθεί άμεσα στους εργαζόμενους μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στις τράπεζες από την απλήρωτη εργασία τους.

«Ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει σε λειτουργία το MEGA είναι, εδώ και τώρα, οι μέτοχοι να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που παρέχει ο νόμος προκειμένου να καταστεί προσωρινά ανενεργή και τελικά να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ που βάζει “λουκέτο” στο κανάλι. Χρόνος υπάρχει. Όπως και νομικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν το καίριο αυτό πλήγμα στην πολυφωνία και στη Δημοκρατία.

Ήρθε η ώρα επιτέλους, να αποδείξουν ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές τους δεν ήταν προσχηματικές» υπογραμμίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ και επισημαίνουν:

«Στο χέρι των μετόχων είναι να μην ταυτιστούν στην κοινή γνώμη ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αντεργατικής συμπεριφοράς προς εργαζόμενους που όχι απλώς στήριξαν τη λειτουργία του με την απλήρωτη εργασία τους -επί περίπου δύο χρόνια- αλλά και που ελέω αυτής αποπληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας».

Τετράωρη στάση εργασίας σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς
Την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης που εργάζονται στην ΕΡΤ (και στην ΕΡΤ-3) και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (Alpha, Antenna, Μακεδονία, ΣΚΑΙ, STAR, EPSILONTV και ΑΡΤ), αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Ένωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) και της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ). Η στάση εργασίας πραγματοποιείται σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μετά την απόφαση του ΕΣΡ να ρίξει «μαύρο» στο κανάλι. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων δηλώνουν πως θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια, που έστω και την ύστατη στιγμή, θα δίνει προοπτική σωτηρίας στο κανάλι.