Οριστικό: Το γερμανικό κράτος σώζει την Lufthansa

Οριστικό: Το γερμανικό κράτος σώζει την Lufthansa
Οι πιλότοι του Β747-8 κατά την προσγείωση στην Αθήνα ανεμίζουν την ελληνική σημαία, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2013. Τη «Βασίλισσα των Αιθέρων», το Β747-8 της Lufthansa υποδέχτηκε σήμερα η Αθήνα σε μια εντυπωσιακή τελετή που διοργανώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος. Στις 12 το μεσημέρι, η νέα ναυαρχίδα της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας προσγειώθηκε για πρώτη φορά με τα χρώματα της Lufthansa, παρουσία εκατοντάδων εκλεκτών προσκεκλημένων, συνεργατών της αεροπορικής εταιρίας και δημοσιογράφων. Η Lufthansa επέλεξε την Αθήνα για την παρουσίαση του μακρύτερου αεροσκάφους στον κόσμο, τονίζοντας τη σημασία της Ελληνικής αγοράς για την γερμανική εταιρία. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ LUFTHANSA /ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόνο η έγκριση της Κομισιόν απομένει για το σχέδιο να διατηρηθεί στη ζωή η γερμανική αεροπορική εταιρεία.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πλέον το μοναδικό εμπόδιο στην διάσωση της Lufthansa με χρήματα του γερμανικού κράτους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν «επί της αρχής» κυβέρνηση και εταιρία, έχει λάβει ήδη το πράσινο φως τόσο από το κρατικό Ταμείο για την Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του αερομεταφορέα.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά «τυπική διαδικασία», με τις Βρυξέλλες να έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις στο θέμα του ανταγωνισμού. Ένα από τα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση αφορά τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (σλοτς) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, πολλά από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να αφαιρεθούν από την Lufthansa και να δοθούν σε άλλες εταιρίες, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει η γερμανική εταιρία. «Θα είναι μια σκληρή μάχη», φέρεται να δήλωσε σχετικά η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αποφασισμένη να στηρίξει την Lufthansa.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η αεροπορική εταιρία ανέρχεται σε εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, με το κράτος να αποκτά μερίδιο 20%, κάτω από την μειοψηφία αρνησικυρίας, με την οποία θα μπορούσε να θέσει βέτο σε αποφάσεις της διοίκησης. Ενόψει της συμφωνίας φαίνεται ακόμη ότι το Βερολίνο υποχώρησε και στο θέμα του περιορισμού των εσωτερικών πτήσεων, όταν υπάρχει καλή σιδηροδρομική σύνδεση, όπως προβλέπεται από το «πράσινο» πακέτο της γερμανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: Το παρασκήνιο για τη διάσωση της Lufthansa δεν σταματά – Η επερχόμενη σύγκρουση Μέρκελ – Κομισιόν