Ορκίστηκε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μέτρα… κορωνοϊού

Ορκίστηκε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μέτρα… κορωνοϊού
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Ορκίσθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου και της Κυβερνήσεως αλλά με περιορισμένο αριθμό βουλευτών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ολοκληρώθηκε, σε μια λιτή τελετή που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό, η ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σε πανηγυρικό κλίμα- παρά τον περιορισμένο λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού – προσκεκλημένων, ορκίστηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κκ Ιερωνύμου, η κ. Σακελλαροπούλου ορκίστηκε “στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας” να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνά για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζει την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού.. “‘Αξια” αναφώνησαν οι βουλευτές, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος της ευχήθηκε “καλή δύναμη”. Μετά την ορκωμοσία της, η κα Σακελλαροπούλου κατευθύνθηκε στα κοινοβουλευτικά έδρανα, όπου χαιρέτησε τους πολιτικούς αρχηγούς.

Νωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου έγινε δεκτή στο Μέγαρο της Βουλής από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κων. Τασούλα και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές. Ως είθισται, κόκκινοι τάπητες στρώθηκαν στους διαδρόμους του κτιρίου ωστόσο τις παραδοσιακές χειραψίες αντικατέστησαν οι “επινεύσεις”, όπως απαιτεί η περίσταση.

Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, προεδρεύοντος του α’ αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη παρακολούθησαν περί τους 120 εκπροσώπους πολιτικών, διπλωματικών και άλλων αρχών, μεταξύ των οποίων οι πολιτικοί αρχηγοί, 13 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, περί τους 35 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρισταμένων, μεσολαβούσε τουλάχιστον ένα κενό κάθισμα, για λόγους προφύλαξης.

Η κ. Σακελλαροπούλου είναι το 8ο πρόσωπο από τη μεταπολίτευση που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, διαδεχόμενη τους Μιχ. Στασινόπουλο (1974-1975), Κων. Τσάτσο (1975-1980), Κων. Καραμανλή (1980-1985 και 1990-1995), Χρ. Σαρτζετάκη (1985-1990), Κων. Στεφανόπουλο (1995-2005), Κάρ. Παπούλια (2005-2015) και τον Πρ. Παυλόπουλο (2015-2020). Είναι επίσης η τρίτη με θητεία στο δικαστικό σώμα, μετά τους Μιχ. Στασινόπουλο (εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τον Χρ. Σαρτζετάκη (Αρεοπαγίτης).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, και όσο η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέμενε – με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής – τους προσκεκλημένους να μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού», ενώ ο κ. Τασούλας συμπλήρωσε: «….εκπέμπεται σήμερα και είναι βάσιμη».

Ακολούθως, η κα Σακελλαροπούλου μετέβη στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να καταθέσει στέφανο και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να αναλάβει τα υψηλά της καθήκοντα.

Η αισιοδοξία και η νέα Πρόεδρος

«Η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας απάντησε πως «πλέον είναι βάσιμη» η αισιοδοξία για τη χώρα μας.

«Η σημερινή ημέρα τα λέει όλα» δήλωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ερώτηση του MEGA .

Με γάντια και αντισηπτικά η ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Τα γάντια και τα αντισηπτικά, σύμφωνα με όλες τις συστάσεις των ειδικών, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ορκωμοσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην Βουλή.

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, της πρώτης γυναίκας που βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα της χώρας, γίνεται στην βαριά σκιά της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη.

Η Βουλή αποφάσισε να γίνει μια λιτή τελετή, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών για αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Οι βουλευτές απολυμαίνουν τα χέρια τους με αντισηπτικά υγρά, ενώ οι υπάλληλοι της Βουλής φορούν γάντια.

Υπάλληλοι της Βουλής προετοιμάζουν το χώρο πριν την ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την τελετή ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου , Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Ορκίζεται ενώπιον του Κοινοβουλίου και της Κυβερνήσεως αλλά με περιορισμένο αριθμό βουλευτών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

 

Υπάλληλοι της Βουλής βάζουν αντισηπτικό υγρό σε έδρανο, πριν την ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την τελετή ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου , Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Ορκίζεται ενώπιον του Κοινοβουλίου και της Κυβερνήσεως αλλά με περιορισμένο αριθμό βουλευτών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

 

Υπάλληλος της Βουλής προετοιμάζει έδρανο, πριν την ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την τελετή ορκωμοσίας της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου , Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020. Ορκίζεται ενώπιον του Κοινοβουλίου και της Κυβερνήσεως αλλά με περιορισμένο αριθμό βουλευτών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού , η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας