Ορκίστηκε η νέα ελληνική κυβέρνηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με θρησκευτικό αλλά και πολιτικό όρκο, ορκίστηκαν τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ορκίσθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Η ορκωμοσία άρχισε με μια ώρα καθυστέρηση λόγω της προετοιμασίας του πρωτοκόλλου της ορκωμοσίας και των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων με τη συγχώνευση των υπουργείων το οποία, όπως έγινε γνωστό, έφτασαν λίγη ώρα πριν στις υπηρεσίες της Προεδρίας, αφού προηγουμένως τα είχε επεξεργαστεί το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν ορκίστηκαν ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και οι αναπληρωτές υπουργοί Μετανάστευσης, Τασία Χριστοδολοπούλου και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης επειδή δεν ήταν έτοιμα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό πρόκειται να γίνει αύριο Τετάρτη.

Πρώτοι ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, ενώπιον του κ. Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού, χοροστατούντος του επισκόπου Μεθώνης, Κλήμη, που εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οι εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, Πάνος Καμμένος, Έλενα Κουντουρά, Μαρία Κόλια – Τσαρουχά, Τέρενς Κουίκ, Παναγιώτης Σγουρίδης καθώς και οι Παναγιώτης Κουρουπλής, Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Μάρδας, Παναγιώτης Νικολούδης.

ÏÑÊÙÌÏÓÉÁ ÊÕÂÅÑÍÇÓÇÓ

Αμέσως μετά ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο που διάβασε ο κ. Παπούλιας και επαναλάμβαναν οι υπόλοιποι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί.

Η σχετική διαδικασία διήρκησε πέραν της μισής ώρας καθώς μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα διορισμού τους διαδοχικά όλα τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Στον πολιτικό τους όρκο τα μέλη της κυβέρνησης διαβεβαίωσαν στην τιμή και την συνείδησή τους ότι θα τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και πώς θα υπηρετούν το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.

Παρούσα στην τελετή ορκωμοσίας ήταν και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία προτείνεται για την Προεδρία της Βουλής.

Την Τετάρτη στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.

Σχετικά άρθρα