Ορκίζονται οι νέοι «πρόεδροι» στην ανατολική Ουκρανία

Ορκίζονται οι νέοι «πρόεδροι» στην ανατολική Ουκρανία

Σε πλήρη ρήξη με το Κίεβο οδηγούνται οι αυτονομιστές - Παράνομη χαρακτηρίζει την εκλογική διαδικασία ο ΟΗΕ, ενώ η Ρωσία αποδέχεται το αποτέλεσμα.

«Ορκίζομαι να υπηρετώ τον λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε κατά την «ορκομωσία» του ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρός» της στις εκλογές της Κυριακής.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας -όπως και η Δύση- βέβαια θεωρεί την «παράνομη» εκλογική διαδικασία αυτή μια «χονδροειδή παραβίαση» του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος απειλεί να τερματίσει την εκεχειρία και έχει συγκαλέσει για το απόγευμα σήμερα (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της κυβέρνησής του.

Ο Ζαχαρτσένκο, ένας μηχανικός 38 ετών, ο οποίος ως τώρα ήταν ο «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου με κάθε επισημότητα σε μια τελετή που έγινε στο κτίριο του θεάτρου της πόλης.

Μια παρόμοια τελετή αναμένεται να γίνει το απόγευμα στο Λουγκάνσκ, το άλλο προπύργιο των αυτονομιστών, όπου ο 50χρονος Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, νοσταλγός του σοβιετικού παρελθόντος, συγκέντρωσε πάνω από το 63% των ψήφων.

Έξι μήνες αφότου ξέσπασε η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους, οι αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εξέλεξαν τους «προέδρους» και τα «κοινοβούλιά» τους.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των δυτικών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «σέβεται» την επιλογή των πολιτών των δύο περιοχών και κάλεσε το Κίεβο να «αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμώντας παράλληλα πως οι εκλεγμένοι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν πλέον την αναγκαία νομιμοποίηση για να διαπραγματευθούν με τις αρχές στο Κίεβο.

Καταδίκη του ΟΗΕ
Οι εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας τις οποίες ελέγχουν οι αυτονομιστές ήταν «ατυχείς» και «αντιπαραγωγικές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Μπαν Κι Μουν μιλώντας σήμερα από το βήμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Οι εκλογές, εντός εισαγωγικών, οι οποίες διεξήχθησαν στην ανατολική Ουκρανία την περασμένη Κυριακή είναι ατυχείς και αντιπαραγωγικές. Καλώ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμορφωθούν κατεπειγόντως στην πλήρη εφαρμογή του γράμματος και του πνεύματος του πρωτοκόλλου και του μνημονίου (κατανόησης) του Μινσκ», σημείωσε ο Μπαν κατά την ομιλία του στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη.

Οι πολίτες στις αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εξέλεξαν την Κυριακή τους «προέδρους» τους και τα «κοινοβούλιά» τους, σε μια διαδικασία που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να «σεβαστεί», αλλά ο Μπαν και μέρος της διεθνούς κοινότητας κατήγγειλαν εκ των προτέρων.

Χθες η Ρωσία αντιτάχθηκε σε άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιδίωξαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να καταδικάζει τις εκλογές στην ανατολική Ουκρανία. Στο κείμενο υπογραμμιζόταν ότι οι εκλογές αντίκεινται στις συμφωνίες του Μινσκ την 5η Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αντάρτες με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις εκλογές ως μια διαδικασία «έκνομη» η οποία αποτελεί μια «χονδροειδή παραβίαση» του πρωτοκόλλου του Μινσκ, που άνοιξε τον δρόμο για να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο διεμήνυσε ότι το Κίεβο θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, μετά την διεξαγωγή των εκλογών, και συγκάλεσε για σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας του.