Ως «city break» προορισμός καθιερώνεται η Αθήνα – Αυξήθηκαν οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2019

Ως «city break» προορισμός καθιερώνεται η Αθήνα – Αυξήθηκαν οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2019
Αποψη της Αθήνας , Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Τουριστική δυναμική όλο τον χρόνο δείχνει να αποκτά η πρωτεύουσα, ενώ λόγω AirBnb μειώθηκαν οι δείκτες απόδοσης των ξενοδοχείων.

Το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2019, καταγράφηκαν στα ελληνικά αεροδρόμια 1,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 7,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ποσοστό που μεταφράζεται σε 88 χιλ. περισσότερους επιβάτες. Η αύξηση οφείλεται εξ ολοκλήρου στην Αθήνα (+110 χιλ. επισκέπτες και άνοδος 14,3%), η οποία φαίνεται πως αρχίσει να καθιερώνεται ως city break προορισμός.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον Απρίλιο. Σύμφωνα επίσης με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι αφίξεις που κατεγράφησαν το Μάρτιο  ήταν μειωμένες συνολικά κατά -0,2% (-1 χιλ.) σε σχέση με το Μάρτιο του 2018 (συνολικά καταγράφηκαν 496 χιλ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 497 χιλ. το Μάρτιο του 2018). Η μείωση αυτή, όπως αναφέρεται, οφείλεται στα περιφερειακά αεροδρόμια. Aντίθετα, τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη κατέγραψαν αύξηση +17,1%/+52 χιλ. και +6,5%/+7 χιλ. αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος, η δυάδα των προορισμών παρέμεινε αμετάβλητη για την ελληνική αγορά. Στην πρώτη θέση προτίμησης βρίσκεται η Αθήνα και στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη. Στην τρίτη θέση ανέβηκε το Ναύπλιο (σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2019).

Η εικόνα πάντως αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς άνοιξε η σεζόν στους δημοφιλείς τουριστικούς- νησιωτικούς προορισμούς, οπότε θα αναμένεται να ανέβει η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια. Παρόλα αυτά, όπως εξηγούν επιχειρηματίες της ξενοδοχειακής αγοράς, η πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει να αποκτά δυναμική όλο το χρόνο.

Όσον αφορά όμως στις τιμές των ξενοδοχείων, εκεί καταγράφεται μείωση σε σύγκριση με πέρσι. Στην κατηγορία πέντε αστέρων, η τιμή μειώθηκε στα 163 ευρώ, έναντι 182 ευρώ πέρσι. Στην κατηγορία τεσσάρων αστέρων η τιμή κράτησης στην Αθήνα μειώθηκε στα 88 ευρώ έναντι 103 ευρώ. Στην κατηγορία τριών αστέρων η τιμή κράτησης  έπεσε στα 65 ευρώ, ενώ τέλος στις χαμηλότερες κατηγορίες η τιμή κυμάνθηκε στα 41 ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση.

Τη μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων άλλωστε είχε πρόσφατα επιβεβαιώσει και η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, αναφέροντας πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πτώση 6,8%  στην πληρότητα, 6,8% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και μηδενική αλλαγή στη μέση τιμή δωματίου.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting και τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, το α’ τρίμηνο του 2019 έκλεισε αρνητικά (και) ανά μήνα. Αιτία, όπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, η ραγδαία άνοδος στον αριθμό των ακινήτων που προσφέρονται από πλατφόρμες για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και ο ανταγωνισμός που οδηγεί σε προσφορές και εκπτώσεις.