Όσα αλλάζουν για τους φόρους σε χρηματιστήριο και ομόλογα

Όσα αλλάζουν για τους φόρους σε χρηματιστήριο και ομόλογα
Οι οθόνες με τους δείκτες στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δευτέρα 27 Μαϊου 2019. Με άνοδο ξεκίνησε το χρηματιστήριο σημερα, μία μέρα μετά τις εκλογές και την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει με τα και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών απότ ον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικώνα από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε δυο νέες φορολογικές ρυθμίσεις.

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, αλλά πήγαν πίσω λόγω των επερχόμενων εκλογών, ανακοίνωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το πακέτο περιλαμβάνει δυο φορολογικές ρυθμίσεις:

  • Η μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.
  • Η μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Παράλληλα, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών προωθείται η έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο.

Παράλληλα, προκειμένου να δοθεί μια επιπλέον επιλογή στους αποταμιευτές που αντιμετωπίζουν τα χαμηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις προωθείται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα εξηγώντας ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι «να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος».

«Στόχος παραμένει, επίσης η απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που θα στείλει διεθνώς ένα μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών», επεσήμανε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: