Όσα λένε angel investors και VC’s… μεταξύ τους

Όσα λένε angel investors και VC’s… μεταξύ τους
Τι ειπώθηκε στο exclusive event της Deloitte στην Αράχωβα.

Νεοφυείς επιχειρήσεις, angel investors, VC’s και funds συγκεντρώθηκαν στον Παρνασσό για να ανταλλάξουν απόψεις στο exclusive event που διοργάνωσε η Deloitte με τίτλο «The Scale up Ecosystem in the Spotlight Challenges & Opportunities going forward» στο οποίο το Fortune έδωσε το παρών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με την Silicon Valley Bank, την Signature Bank, και τώρα με την Credit Suisse οδηγούν πολλούς επενδυτές πλέον σε δραστική μείωση της έκθεσή τους υπό το φόβο μιας νέας κατάρρευσης. Πώς επηρεάζουν τέτοιου είδους γεγονότα την ελληνική start up σκηνή και την ψυχολογία των επενδυτών που εξετάζουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά; Πόσο αυστηρά θα γίνουν τα κριτήρια επιλογής; Κινδυνεύουν οι δεύτεροι και τρίτοι γύροι χρηματοδότησης; Ποιες οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία; Αυτά ήταν μερικά από τα βασικά θέματα συζήτησης που απασχόλησαν τους ομιλητές, οι οποίοι μοιράστηκαν χρήσιμα insights.

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη χρειάζεται επιμονή και ευελιξία

Στα μαθήματα που μάθανε κατά τη μετάβασή τους από startups σε scaleups, αλλά και στις αναπτυξιακές στρατηγικές που θα εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια, εστίασαν την ομιλία τους επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμοθράκης, CEO της πλατφόρμας Instacar.

Στην περίπτωση του, η εταιρεία ξεκίνησε με έναν στόλο 70 οχημάτων που κινούνταν στη λογική του rent to rent και έπειτα από 3 χρόνια ο στόλος ανέρχεται σε 3.000 οχήματα. «Ήταν μια διαδρομή που έγινε με αρκετά προσεκτικά βήματα. Τότε ο άμεσος ανταγωνιστής είχε σηκώσει αρκετά κεφαλαία ήδη και στραφήκαμε σε πιο στρατηγικούς επενδυτές. Θέλαμε να έχουμε διαφορετικό αφήγημα και ένα fund που μας στήριξε ήταν το Velocity. Έκτοτε έχουμε μεγαλώσει και ο τζίρος μας εκτιμούμε ότι θα είναι πάνω από 13 εκατ. ευρώ το 2023. Ο covid βοήθησε στο να είμαστε πιο προσεκτικοί και ευέλικτοι, ψάχνοντας εναλλακτικές έναντι του ανταγωνισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε πως στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία υπηρεσιών γύρω από τη χρήση των οχημάτων. Εκεί θα είναι το value τα επόμενα χρόνια στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ παράλληλα δρομολογείται η είσοδος σε δύο νέες αγορές τους επόμενους 18 μήνες.

Τη δική της οπτική μοιράστηκε με το κοινό η CEO του e-fresh, Ζήνα Μαυροειδή, υπενθυμίζοντας πως η εταιρεία έκανε ντεμπούτο το 2015, σε μια περίοδο με μεγάλη πολιτική αστάθεια που χαρακτηριζόταν από μνημόνια και capital controls. «Η πανδημία σίγουρα συνέβαλε στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιούργησε, ωστόσο, έντονα πρόβλημα με τα logistics. Ο κόσμος αλλάζει και εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Οι στρατηγικές είναι για να τις ξαναβλέπουμε. Δεν τις παντρευόμαστε παραμένοντας κολλημένοι σε αυτές».

Στο εγχείρημα του Shopflix αναφέρθηκε ο CEO, Χρήστος Καλογεράκης, κάνοντας λόγο για μια αγορά πολύ μικρή σε μέγεθος, ταυτόχρονα όμως μεγάλη σε ανταγωνισμό.

«Παρακολουθώντας πολλές ιδέες στα startups θα έλεγα ότι η εποχή του storytelling έχει περάσει. Πλέον κοιτάμε την εμπειρία και οικονομικά στοιχεία γιατί πολλοί στην αγορά έχουν καεί από λάθος τοποθετήσεις και έχουν χάσει τα χρήματά τους. Η ελληνική είναι μια αγορά δύσκολη σε ανθρωπογεωγραφία όταν μιλάμε για παράδοση αγαθών, ειδικά σε νησιά και δυστυχώς την τελευταία δεκαετία η βασική έγνοια των επιχειρηματιών, με τις διαδοχικές κρίσεις, ήταν η επιβίωση, γι’ αυτό και δεν επένδυσαν έγκαιρα σε logistics και στο χτίσιμο του κατάλληλου δικτύου» δήλωσε ο κ. Καλογεράκης.

Το πιο δύσκολο στις μέρες μας είναι, όπως επεσήμανε, να μπορεί κανείς να διατηρήσει την ανεξαρτησία του σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά στην οποία τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η Google.

«Αποφασίσαμε το κομμάτι των τεχνολογιών να γίνει outsource για να επικεντρωθούμε στο χτίσιμο της ομάδας και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σήμερα είμαστε 120 άτομα, από τα 168.000 προϊόντα έχουμε περάσει στα 3,5 εκατομμύρια και από τους 136 συνεργάτες σε πάνω από 1.000. Η αποδοχή που λάβαμε ήταν πιο μεγάλη και σύντομη από ότι φανταζόμασταν. Να προσθέσω δε πως είμαστε η μόνη πλατφόρμα που έχουμε όλους τους τρόπους πληρωμής» κατέληξε ο κ. Καλογεράκης.

Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος

Στο ερώτημα που του πώς κατάφερε να επεκταθεί στο εξωτερικό κλήθηκε να απαντήσει ο CEO της Surprice Cars, Νικόλαος Πασπαλάκης, η εταιρεία του οποίου διαθέτει στόλο που ξεπερνά τα 10.000 οχήματα και έχει παρουσία σε περισσότερα από 300 σημεία ανά τον κόσμο.

«Από την αρχή αναπτυχθήκαμε μέσω franchise σε 32 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αμερική. Είχαμε δικό μας ΙΤ και εφαρμόσαμε διαφορετική στρατηγική σε κάθε περιοχή που τοποθετηθήκαμε. Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να ανοίξουμε κλειστές αγορές όπως αυτές της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας».

Για τον Alex Μούκα, CEO της Wappier, η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησε κατά το στήσιμο και την εξωστρεφή ανάπτυξη της εταιρείας του ήταν η εξεύρεση ταλέντου στην Ελλάδα. «Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ως προς τον εντοπισμό product marketers. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον καλοί software engineers και πολύ φθηνοί data scientists».

Για τον Απόστολο Αποστολάκη, Partner VentureFriends, η διεθνοποίηση είναι κριτήριο επένδυσης και εκεί που πρέπει να δίνεται έμφαση είναι στο μέγεθος της αγοράς και στην προοπτική της να δώσει άμεσα αποτελέσματα.

«Αυτό που έχει αλλάξει δραματικά είναι οι μισθοί που δίνονται στους εργαζόμενους διότι για παράδειγμα αν απασχολείς κόσμο στην Αμερική το κόστος είναι επί 10. Το βασικό ερώτημα θα πρέπει πρωτίστως να απαντά στο ποιες θα είναι οι επόμενες αγορές και όχι στο πώς θα μπούμε σε αυτές. Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε που είναι η ανταγωνιστικότητα του περιβάλλοντος και τα περιθώρια που υπάρχουν για να αντισταθμίσεις τους πόρους. Τέλος, θα πρέπει να πάντα να αφήνεις και ένα μαξιλάρι αποτυχίας, διότι δεν γίνεται να μην κάνεις λάθη» υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.

Γιατί μια εταιρεία να μπει στο Χ.Α.

Το παρών έδωσε και ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει γιατί μια νεοφυής – και όχι μόνο – επιχείρηση θα πρέπει να μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο. Απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα, τόνισε ότι πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο άντλησης κεφαλαίων με διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου.

«Αν θέλετε να προβείτε σε κάποια εξαγορά θα το κάνετε γρήγορα και άμεσα χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε το πότε θα έρθει κάποιος άλλος επενδυτής, συν του ότι αποφεύγετε την πιθανότητα  να σας προλάβει ο ανταγωνισμός. Μέσω του Χ.Α. υπάρχει επίσης μια “δωρεάν” αναγνωρισιμότητα. Όλοι ασχολούνται μαζί σου λόγω χρηματιστηρίου, σε καλύπτουν επικοινωνιακά και ακολουθούν τις κινήσεις σου. Επιπρόσθετα, στο κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης μαθαίνεις να έχεις διαδικασίες που θα σε πάνε σε ένα λειτουργικό μοντέλο ανώτερο».

Ο επικεφαλής του Χ.Α. πρόσθεσε  πως σε ότι αφορά την πορεία μιας επιχείρησης στο ESG, το ελληνικό χρηματιστήριο  αποτελεί τον βασικό θεσμό στον τομέα αυτό στην Ελλάδα . «Έχουμε δημιουργήσει οδηγό για εισηγμένες και μη, τον οποίο μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει – και θα έπρεπε – γιατί είναι κάτι που θα το βρείτε μπροστά σας. Μέσα από το Χ.Α. έχετε σαφή αποτίμηση της εταιρείας σας και τη δυνατότητα του rebalancing. Μην ξεχνάτε πως είναι ένας θεσμός με μια ιστορία 137 χρόνων, γεγονός που ανοίγει πόρτες. Εφόσον ο φάκελος σας εγκριθεί, χρειάζονται max 8 εβδομάδες για την εισαγωγή σας».

Σχολιάζοντας το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, κατέληξε πως είμαστε μια χώρα με εντελώς αμόχλευτη οικονομία, στοιχείο που δεν συναντάται ούτε σε αναδυόμενες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: