Όταν το χρήμα γίνεται κυριολεκτικά… πλαστικό

Όταν το χρήμα γίνεται κυριολεκτικά… πλαστικό

Στροφή της Τράπεζας της Αγγλίας σε χαρτονομίσματα από πολυμερή.

Είναι πιο καθαρό -από… όλες τις σκοπιές- και διαρκεί περισσότερο. Το έχουν δοκιμάσει ήδη με επιτυχία σε Καναδά, Αυστραλία, Χονγκ-Κογνκ κι άλλες 17 χώρες. Και τώρα ετοιμάζονται να το εφαρμόσουν και στη Μεγάλη Βρετανία, δίνοντας έτσι νέα διάσταση στον όρο «πλαστικό χρήμα». Εν προκειμένω, πρόκειται για κυριολεξία: χαρτονομίσματα φτιαγμένα που πολυμερή, που θα είναι πολλαπλώς ανθεκτικά, από την παραχάραξη (θα καταστεί πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή η αντιγραφή τους), έως το πλύσιμο σε έναν κανονικό πλυντήριο (κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας, εκ παραδρομής). Βάζοντας λοιπόν σταδιακά στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας μία παράδοση 320 ετών, η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει από το 2016 να αντικαθιστά τα μέχρι σήμερα φτιαγμένα από βαμβακονήματα χαρτονομίσματά της με πλαστικά.

Η αρχή θα γίνει με το νόμισμα των 5 λιρών, που θα φέρει τη μορφή του Ουίνστον Τσώρτσιλ και σειρά μετά θα πάρει αυτό των 10 λιρών, το οποίο από το 2017 θα κοσμείται με το πρόσωπο της κλασσικής συγγραφέα Τζέιν Όστιν -πλην όμως με πανταχού παρούσα την Βασίλισσα και τον ήδη γνωστό χρωματισμό.

Λόγο διαφοράς μεγέθους στα νέα χαρτονομίσματα, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις σε ATM ανά τη βρετανική επικράτεια. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι με αυτή τη μεταστροφή της, θα εξοικονομήσει περί τα 100 εκατομμύρια λίρες μέσα στην επόμενη δεκαετία. Κυρίως χάρη στην ανθεκτικότητα που έχει το πλαστικό…

Όσο για τις ανησυχίες που μπορεί να εγείρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις; Έσπευσε να τονίσει ότι αφενός για την εκτύπωση των νέων νομισμάτων δεν θα απαιτείται η κατανάλωση τόνων χαρτιού (όπως συμβαίνει σήμερα), αφετέρου ότι η διάρκεια ζωής τους θα είναι έξι φορές μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών.

Το πραγματικά ενδιαφέρον, πάντως, σε αυτήν την μεταστροφή της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ότι -κατά κάποιον τρόπο- έθεσε τα σχέδιά της σε… δημόσια διαβούλευση. Για το σκοπό αυτό, «ξαμόλησε» υπαλλήλους της σε εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις. Και με τη χρήση πρωτοτύπων των νέων χαρτονομισμάτων, βολιδοσκόπησε τις αντιδράσεις του κοινού…

Διαβάστε ακόμη: Ο «σκοτεινός» ρόλος της Τράπεζας της Αγγλίας

Η αρχική υποδοχή στον νεοτερισμό ήταν μάλλον ενθουσιώδης, εάν εξαιρέσει κανείς ότι τα πλαστικά χαρτονομίσματα τείνουν να κολλούν μεταξύ τους, καθιστώντας δύσκολο το γνωστό, κλασσικό μέτρημα με τη χρήση αντίχειρα και δείκτη. Κατά τα λοιπά, οι εντυπώσεις ήταν θετικές.

«Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς κι άλλων Κεντρικών Τραπεζών ανά τον κόσμο και καταγράφουμε τις εμπειρίες τους», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιβ Μερς, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου, καθώς παρουσίαζε προ ημερών το νέο χαρτονόμισμα των 10 Ευρώ.

«Το συμπέρασμα των ερευνών μας», συμπλήρωσε, «είναι ότι τα πράγματα στην ΕΚΤ θα μείνουν ως έχουν». Τουτέστιν, με τη χρήση χαρτονομισμάτων από βαμβακονήματα, που θα αναβαθμιστούν με νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας και προστατευτικό περίβλημα, το οποίο θα παρατείνει μεν τη διάρκεια ζωής τους, ουδόλως όμως φαίνεται ότι θα καταφέρει να πτοήσει τους παράνομους «αντιγραφείς».

Διαβάστε επίσης: Διαδικτυακός διαγωνισμός για το νέο χαρτονόμισμα των 10 Ευρώ

Αν και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ με ρυθμό 11,4% μεγαλύτερο, συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, στην αγορά εκτιμάται ότι τα πλαστά που εξακολουθούν να κυκλοφορούν ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια, με το 500ευρω να κάνει σταθερά… θραύση!

Παρ’ όλα αυτά, διευκρίνισε ο Μερς, δεν υπάρχουν τελικά σχέδια να διαταχθεί η απόσυρση του… ακριβοθώρητου μωβ χαρτονομίσματος. «Και τα μεγάλα γερμανικά αυτοκίνητα είναι ψηλά στις προτιμήσεις των κλεφτών», παρατήρησε με απλοϊκή διάθεση. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η διάθεσή τους στην αγορά»…