Όταν οι επιχειρηματικές ιδέες ξεπερνούν τα όριά τους

Όταν οι επιχειρηματικές ιδέες ξεπερνούν τα όριά τους

Το Disrupt Startup ScaleUP δίνει ραντεβού με τις startups από όλο τον κόσμο στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

Με το μήνυμα «Οι ιδέες δεν έχουν όρια» παρουσιάστηκε σήμερα, η εκδήλωση Disrupt Startup ScaleUP που πραγματοποιείται 15 και 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών από τον οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC).

Tο Disrupt Startup ScaleUP πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη διατομεακή εκδήλωση του είδους της και κορυφαία διοργάνωση για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Έχει ήδη λάβει παγκόσμια αναγνώριση, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο θεατές σε live stream hits, ενώ η διοργάνωση φέτος επιτυγχάνει να φέρει σε απευθείας διάλογο νέους επιχειρηματίες με καίριους φορείς της παραγωγικότητας.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο Ολλανδός Πρέσβης στην Ελλάδα Γιαν Φέρστεϊχ, ο οποίος για ακόμα μια φορά επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος που θα στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Εστίασε δε στις τρεις μεγάλες προκλήσεις που εμφανίζει η αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά των startups και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο δυστυχώς υπάρχει μικρή αναλογία ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τα προσόντα και μπορούν να επιχειρήσουν και σε εκείνους που αναλαμβάνουν τελικά το ρίσκο. Πρόσθεσε, επίσης, πως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας των κατάλληλων προγραμμάτων που θα συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν οι νεοσύστατες εταιρείες, ενώ φλέγον ζήτημα παραμένει η εξεύρεση κεφαλαίων.

«Το δικαίωμα στη γνώση της επιχειρηματικότητας είναι υπόθεση όλων μας», τόνισε από την πλευρά της η Μάγκυ Αθανασιάδη, Young Enterpreneurship Coordinator του Τομέα Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας πως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών εδώ και δύο χρόνια έχει δώσει ειδικό βάρος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και έχει στηρίξει μέχρι στιγμής έμπρακτα 50 νέους επιχειρηματίες.

Την ίδια ώρα τη στήριξή της στις κινήσεις που γίνονται από τους Industry Disruptors αναφορικά με την ενίσχυση νέων επιχειρηματικών δράσεων έδωσε και η Εθνική Τράπεζα. Ο Σπύρος Αρσένης, Advisor to the Governor’s office της Εθνικής Τράπεζας, υπογράμμισε πως είναι η τρίτη χρονιά που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συμμετέχει στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πως ο κύριος λόγος είναι ότι στηρίζονται καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις, όχι μόνο από τον κλάδο της πληροφορικής, όπως είθισται, αλλά και από άλλους εξίσου σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Εθνική Τράπεζα διοργανώνει τα τελευταία πέντε χρόνια διαγωνισμούς καινοτομίας και πως μέχρι στιγμής έχουν βραβευτεί 40 προτάσεις από τις 2.400 ιδέες που έχουν κατατεθεί συνολικά.

Μια διαφορετική πτυχή των επιχειρήσεων του Δημοσίου προσπάθησε να προβάλει ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ Πάνος Σταμπουλίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το Δημόσιο έχει καταφέρει να αναδείξει τις δικές του startups.

«Ο ΟΚΑΑ παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα των βασικών αγαθών και στο εμπόριο και ο τρόπος λειτουργίας του αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ενός κράτους που κατάφερε να αναπτύξει την επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες όπως αυτή των Industry Disruptors θα πρέπει να ενισχύονται με κάθε τρόπο». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εφαρμογές που έχει αναπτύξει ο ΟΚΑΑ για την προώθηση προϊόντων από νέους παραγωγούς χωρίς την ύπαρξη μεσαζόντων, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν προσεχώς σε όλη τη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καινοτομία του φετινού διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα ξεχωρίσουν μόνο startups και ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και εκείνες οι εταιρείες του δημοσίου που κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες συνθήκες της αγοράς.

Ο Μιχάλης Στάγκος, συν-ιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers, υπογράμμισε πως στόχος των Industry Disruptors είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα αναδείξει την Ελλάδα ως κέντρο επιχειρηματικότητας και θα προβάλλει την καλύτερη εικόνα της. «Φέτος η παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας θα ξεκινήσει από την Ελλάδα και θα αποτελέσει μια καινοτομία για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αφού εκατομμύρια μάτια θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να δουν ότι πιο καινοτόμο υπάρχει στο επιχειρείν».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης στις 15-16 Νοεμβρίου, και παρουσία του Προέδρου της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας, Jonathan Ortmans, o θεσμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας θα ξεκινήσει για πρώτη φορά φέτος από την Αθήνα, και θα αναμεταδοθεί ζωντανά σε 150 χώρες.

Στο διάστημα των 19 μηνών που δραστηριοποιούνται οι Industry Disruptors, πολλές καινοτόμες ιδέες έχουν καταφέρει να μετουσιωθούν σε εταιρείες και αρκετές εξ’ αυτών έχουν δώσει το παρόν σε Τουρκία, Ισραήλ, Κοπεγχάγη και Ρότερνταμ. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο κ. Στάγκος, η εξωστρέφεια είναι το στοίχημα που έχει τεθεί από την αρχή. «Ο εν λόγω θεσμός είναι σημαντικός όχι μόνο γιατί μέσα από αυτόν κατατίθενται καινοτόμες ιδέες και παράγεται γνώση αλλά και γιατί δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν πως το 65% των startups που συμμετείχαν στο πρόγραμμα προσέλαβαν στη συνέχεια επιπλέον προσωπικό».

Και αν κάποιος αναρωτιέται γιατί να υποβληθεί σε αυτή την διαδικασία, ο κ. Στάγκος αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ειδοποιός διαφορά έγκειται στο ότι πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα στοχευμένης γνώσης παρεχόμενης από ειδικούς της αγοράς, πως η επιλογή των τελικών νικητών δεν είναι προδιαγεγραμμένη και πως δίνεται η δυνατότητα να ακουστεί η φωνή 50 νέων ιδεών, για πρώτη φορά, από όλο τον κόσμο.

Σχετικά με την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας
Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας είναι διεθνώς η μεγαλύτερη γιορτή καινοτομίας και δημιουργός ευκαιριών για ανθρώπους που διαθέτουν την απαραίτητη τόλμη για να επιχειρήσουν και να ιδρύσουν επιχειρήσεις που υλοποιούν καινοτόμες ιδέες και οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ξεκίνησε το 2007 από τον Carl Schramm, πρώην πρόεδρο και CEO του Kauffman Foundation και τον πρώην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Gordon Brown, και έχει ήδη επεκταθεί σε περισσότερες από 131 χώρες, ενώ μόνο το 2012 περισσότεροι από 7,5 εκ. άνθρωποι συμμετείχαν σε σχεδόν 20.000 events.

Μερικοί από τους διάσημους υποστηρικτές της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας είναι σημαντικές μορφές της παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής σκηνής, όπως οι Barack Obama (Πρόεδρος των ΗΠΑ), Πρίγκιπας Κάρoλος (του Ηνωμένου Βασιλείου), Michael Dell (Dell Inc), Richard Branson (Virgin Group) και Muhammad Yunus (Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2006).