Όταν η επιχειρηματική γνώση σερβίρεται σε σφηνάκια

Όταν η επιχειρηματική γνώση σερβίρεται σε σφηνάκια

Η Ελλάδα έκλεψε τις εντυπώσεις στην παγκόσμια ημέρα γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Επτάλεπτα σφηνάκια γνώσης, δυνατή μουσική, μηνύματα έμπνευσης και ενθάρρυνσης από διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απευθείας συνδέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και πολλά παράλληλα happenings συνέβησαν κατά τη διάρκεια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Gazarte, η Όλγα Σταυροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μίλητος Συμβουλευτική, η οποία επελέγη ως η Ελληνίδα εκπρόσωπος της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε στη δυναμική που εμφανίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες αλλά και στις ευκαιρίες δραστηριοποίησης που παρουσιάζει το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Η φωνή της Ελλάδας ακούστηκε σε ακόμα 143 χώρες και έφτασε με ξεκάθαρο μήνυμα και μέσω μιας σειράς άκρως επιτυχημένων δράσεων στη Νέα Υόρκη, στα Ηνωμένα Έθνη. Κι όλα αυτά μόνο σε δύο εβδομάδες. Πετύχαμε τη συνέργεια και εντυπωσιάσαμε με ουσία, εργατικότητα, δημιουργικότητα και τα γρήγορα αντανακλαστικά μας. Η ανταπόκριση φορέων, διακεκριμένων προσωπικοτήτων, εθελοντών και υποστηρικτών τελικώς είναι εφικτή όταν ο σκοπός λάμψει και πείσει την ανιδιοτέλεια».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Focus Bari, Ξένια Κούρτογλου παρέθεσε κατά την ομιλία της μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες εάν θέλουν η επιχείρησή τους να είναι βιώσιμη και να έχει διάρκεια στο χρόνο.

Όπως υπογράμμισε, για να πετύχει μια επιχείρηση θα πρέπει ο ιδρυτής της να έχει όραμα, αξίες και αρχές και να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους συνεργάτες του εμπνέοντας τους. Για την ίδια προτού μια γυναίκα αποφασίσει να ασχοληθεί με το επιχειρείν είναι απαραίτητο να αναρωτηθεί εάν έχει την στόφα του επιχειρηματία και αν είναι διατεθειμένη να εξελίσσεται διαρκώς και να εξελίσσει πράγματα.

Την ίδια ώρα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, τόνισε πως οι γυναίκες δεν θα πρέπει να φοβούνται να πάρουν ρίσκα και πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, στις οποίες ηγούνται τόσο γυναίκες όσο και άνδρες επιχειρηματίες, δίνουν πλέον έμφαση στο θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως είναι στα άμεσα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων η έμπρακτη στήριξη των νέων επιχειρηματιών μέσω της δημιουργίας ενός γραφείου που θα είναι επιφορτισμένο με το ρόλο αυτό.

Το παρόν στην εκδήλωσε έδωσε και η Μυλαίδη Στούμπου της Microsoft Hellas, η οποία εστίασε στο ρόλο που παίζει η τεχνολογία στο σύγχρονο επιχειρείν. Σύμφωνα με την ίδια, οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να επιδεικνύουν ταχύτητα και ευελιξία και πως βασικό εργαλείο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την καλύτερη διαχείριση των πληροφοριών τους αποτελεί το cloud. «To cloud έχει επιφέρει μια νέα δημοκρατία. Πλέον όλες οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην ίδια τεχνολογία χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουν χρήματα για την απόκτηση hardware».

Τρόπους για την αύξηση των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης παρουσίασε ο Γιώργος Πουλάκης, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Πωλήσεων της Frog On The Road, παροτρύνοντας τους νέους επιχειρηματίες να αφήσουν στην άκρη τους ενδοιασμούς και να βγουν να πουλήσουν οι ίδιοι το προϊόν τους, ενώ στάθηκε και στα οφέλη του social selling, του σύγχρονου τρόπου προώθησης ενός προϊόντος μέσω των social media. «Ο σωστός επιχειρηματίας θα πρέπει να έχει πάντοτε ένα πλάνο με τους στόχους των πωλήσεών του. Επίσης, το after sales αποτελεί τον καλύτερο τρόπο «χτισίματος» της εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας».

Μεταξύ των ομιλητών που κέρασαν «σφηνάκια γνώσης» και πρακτικές συμβουλές σε γυναίκες επιχειρηματίες που έχουν ήδη ή σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, ήταν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, ο Δημήτρης ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ (FAO), η Μαρία Μπακοδήμου (Δημοσιογράφος – Επιχειρηματίας, marymary.gr), ο Δρ. Ιωάννης Σαλαμούρης (Κοιν.Σ.Επ. knowl & HAEC), ο Δημήτρης Ζαφειριάδης (Μίλητος Α.Ε.), η Τατιάνα Ριζοπούλου (North Tree) και η Κορίνα Ναθαναήλ (Ηatha Yoga).

Αξίζει να αναφερθεί πως η ελληνική προσπάθεια βρέθηκε στην κορυφή ανάμεσα σε 144 χώρες σε αριθμό LIKES στην αφιερωμένη σελίδα για την Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στο Facebook, έχοντας αναπτύξει ήδη μια δυναμική διαδικτυακή κοινότητα υποστηρικτών της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε – Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ο ΤΟ.Γ.Μ.Ε της ΕΕΔΕ και το Δίκτυο Μεντόρων Γυναικών Επιχειρηματιών Business Mentors.