Όταν η αναμονή στις ουρές γίνεται επάγγελμα

Όταν η αναμονή στις ουρές γίνεται επάγγελμα

Ένας Ιταλός βγάζει χρήματα περιμένοντας στη θέση άλλων σε ουρές δημόσιων υπηρεσιών.

Πριν δύο χρόνια, ο Τζενάρο Καφάρο περίμενε –όπως εκατομμύρια άλλοι Ιταλοί-σε μία ουρά στο Μιλάνο για να πληρώσει έναν λογαριασμό. Τότε, του ήρθε η ιδέα πως θα μπορούσε να κάνει το ίδιο πράγμα στη θέση άλλων και να αμείβεται από αυτό.

Ο Τζενάρο Καφάρο, ο οποίος είχε μόλις χάσει τη δουλειά του, έστησε τη νέα του επιχείρηση με πολύ κέφι. Μοίρασε φυλλάδια διαφημίζοντας τις υπηρεσίες του και απέκτησε δεκάδες πελάτες. Μεταξύ αυτών και ιδιωτικές εταιρείες που θα προτιμούσαν οι υπάλληλοί τους να ασχολούνται με πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Codacons, οι Ιταλοί δαπανούν κατά μέσο όρο 400 ώρες αναμονής σε ουρές κάθε χρόνο. Η αξία της ετήσιας σπατάλης χρόνου ανέρχεται στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για δεκαετίες, πλούσια Ιταλοί προσλάμβαναν ανθρώπους για να περιμένουν στις ουρές αντί των ίδιων, όμως Τζενάρο έδωσε στο επάγγελμα νομική υπόσταση μέσω μίας τυποποιημένης σύμβασης που ορίζει την ελάχιστη αμοιβή (στα δέκα ευρώ την ώρα, προ φόρων) και παρέχει πρόσβαση στην ασφάλιση.

Πολλές ιταλικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να περιορίσουν την γραφειοκρατία και να βάλουν τέλος στις ουρές. Είναι ενδεικτικό πως η Ιταλία Η Ιταλία διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μη ταμειακών συναλλαγών στην Ευρώπη.