Όταν η ενδυνάμωση των γυναικών ξεκινά από τον καθένα από εμάς

Όταν η ενδυνάμωση των γυναικών ξεκινά από τον καθένα από εμάς
epa07402989 A replica of New York's famous 'Fearless Girl' statue stands at Melbourne's Federation Square in Melbourne, Australia, 28 February 2019. The replica was unveiled by artist Kristen Visbal ahead of International Women's Day on 08 March. The original Fearless Girl rose to global attention when she was installed in front of the 'Charging Bull' on Wall Street for International Women's Day in 2017. EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολλές είναι οι εταιρείες που μέσα από δράσεις, πρωτοβουλίες και μια συνολική αλλαγή στάσης στοχεύουν σε μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών. Σημαντική όμως εξακολουθεί να είναι η προσωπική και καθημερινή προσπάθεια της κάθε γυναίκας στον χώρο εργασίας.

Αυτό που όλοι μπορούμε εξ αρχής να παραδεχτούμε είναι ότι υπάρχει παγκοσμίως ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, τόσο στον μισθό όσο και σε ευκαιρίες ανάδειξης σε ηγετικές θέσεις.

Όσον αφορά τις μισθολογικές διαφορές, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, το 2018 η απόκλιση στον μισθό ανδρών και γυναικών στην ΕΕ ήταν 14,8%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 12,5%.

Όσον αφορά τις ηγετικές θέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του 2019 της Eurostat, από τα 9,4 εκατ. άτομα που είχαν θέσεις manager στην ΕΕ, τα 6 εκατ. ήταν άνδρες (64%) και τα 3,4 εκατ. ήταν γυναίκες (36%). Αυτό σημαίνει ότι αν και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου τους μισούς εργαζομένους στην ΕΕ, συνεχίζουν να μην εκπροσωπούνται επαρκώς σε C-suite θέσεις.

Η αλλαγή έρχεται, αλλά με αργούς ρυθμούς

Μπορεί τα ποσοστά των γυναικών που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις να παραμένουν  εντυπωσιακά χαμηλά, αλλά υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 ο αριθμός των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις έχει αυξηθεί, ιδιαίτερα στις C-suite θέσεις, όπου η αντιπροσώπευση των γυναικών έχει αυξηθεί από 17% σε 21%. Σήμερα, το 44% των εταιρειών έχουν τρεις ή περισσότερες γυναίκες στις C-suite θέσεις, σε σχέση με το 29% των εταιρειών το 2015. Μάλιστα, στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις περισσότερες γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις βρίσκουμε χώρες της Ευρώπης, με την Ισλανδία να ηγείται. Η χώρα μας για ακόμη μια φορά βρίσκεται ουραγός των εξελίξεων, με μόλις 11,3% αντιπροσώπευση των γυναικών.

Το να περιοριστεί το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις είναι μεν ζήτημα ίσων δικαιωμάτων, αλλά όχι μόνο. Σύμφωνα με την έρευνα «Delivering through diversity» του McKinsey Global Institute το 2018, επιβεβαιώνεται αυτό που τόσες άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει: ότι υπάρχει μια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ των ηγετικών ομάδων με τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία και την οικονομική απόδοση των εταιρειών.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι εταιρείες που είχαν τις περισσότερες γυναίκες στις διευθύνουσες ομάδες τους ήταν 21% πιο πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Και ενώ αυτά τα αποτελέσματα αφορούν κυρίως τις αγορές των ΗΠΑ και του Ην. Βασιλείου, μια ακόμη έρευνα, αυτή τη φορά της Credit Suisse, καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα. Η μελέτη αναφέρει πως «εταιρείες με τουλάχιστον μια γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο αποδίδουν καλύτερα σε όρους μετοχών σε σχέση με αυτές που δεν έχουν γυναίκες στο διοικητικό συμβούλιο».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η σχέση μεταξύ της εξέλιξης των εταιρειών και της εκπροσώπησης των γυναικών σε C-suite θέσεις εμφανίζεται στενή. Παρ’ όλα αυτά, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον είναι το να παρουσιάζουν τα όσα έχουν καταφέρει. Γιατί, είναι, όμως σημαντικό για κάποιον να μιλά για τα όσα έχει πετύχει στη δουλειά του;

Η καλή δουλειά δεν μιλάει από μόνη της

Μπορεί πολλοί από εμάς να πιστεύουν ότι όσα έχουν επιτύχει στη δουλειά μιλούν από μόνα τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί 100% στην πραγματικότητα.

Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον αποτελείται κατά κύριο λόγο από ομάδες. Έτσι είναι πολλές φορές δύσκολο για κάποιον να μιλήσει για το τι έχει προσφέρει ο ίδιος στην ομάδα. Για αυτόν τον λόγο πολλοί καταλήγουν να μιλούν για την εργασία τους με το «εμείς» και όχι με το «εγώ». Σκοπός βέβαια, δεν είναι να αποστασιοποιηθεί κανείς από την ομάδα, αλλά περισσότερο να οικειοποιηθεί τα όσα έχει καταφέρει, χωρίς να χαθεί μέσα στο σύνολο.

Οι γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν τα εύσημα για τη δουλειά τους σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους, και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να χάσουν μια πιθανή προαγωγή ή αύξηση.

Επομένως, προκειμένου να αναγνωριστεί κάποιος για τη δουλειά που κάνει και να εξελιχθεί επαγγελματικά, είναι σημαντικό το να μάθει να προβάλλει τα όσα έχει πετύχει.

#IamRemarkable

Σε αυτό έρχεται να βοηθήσει η παγκόσμια πρωτοβουλία της Google που στοχεύει να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες ούτως ώστε να μιλήσουν ανοιχτά για τα όσα έχουν καταφέρει στο εργασιακό τους περιβάλλον – και όχι μόνο.

Πρόκειται για ένα δωρεάν 90λεπτο workshop που είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο ή τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία η Google έχει επιμορφώσει 85.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει συνεργαστεί με πάνω από 500 οργανισμούς σε περισσότερες από 99 χώρες.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολύ σημαντικά. Τρεις μήνες μετά το workshop, το 50% των συμμετεχόντων κατάφεραν να εξελιχθούν στη δουλειά ή την καριέρα τους, το 72% εξασκείται πιο συχνά στην προβολή των κατορθωμάτων του και το 92% θα το πρότεινε σε συναδέλφους ή σε φίλους τους.

Πώς μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος ή μια εταιρεία να συμμετάσχει;

  1. Ένας διοργανωτής από τη Google θα τρέξει το workshop #IamRemarkable για τους υπαλλήλους μιας εταιρείας. Ο ιδανικός αριθμός συμμετεχόντων ανά workshop είναι 10-15 άτομα.
  2. Το workshop είναι δωρεάν, διαρκεί 90 λεπτά και πραγματοποιείται στην προτιμώμενη για την εταιρεία τοποθεσία.
  3. Η Google στη συνέχεια θα εκπαιδεύσει έναν αριθμό υπαλλήλων για να γίνουν διοργανωτές έτσι ώστε να μπορούν να τρέχουν workshops και να επεκτείνουν την πρωτοβουλία μέσα στην εταιρεία.

Εν κατακλείδι…

Χωρίς την ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων, η παγκόσμια οικονομία και επιχειρηματικότητα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία. Την ευκαιρία για ανάπτυξη και καινοτομία.

Αν και οι γυναίκες έχουν καταφέρει πολλά, ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να επιτευχθούν, ειδικά όσον αφορά την θέσπιση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η αλλαγή στη νοοτροπία των εταιρειών, της κοινωνίας αλλά και του καθενός από εμάς, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό και πιο ελεύθερο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.