Όταν η Μέρκελ σάστισε από την επιθετικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού

Όταν η Μέρκελ σάστισε από την επιθετικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού
epaselect epa08230573 German Chancellor Angela Merkel arrives for a Special European Council meeting in Brussels, Belgium, 20 February 2020. EU heads of state or government gather for a special meeting to discuss the EU’s long-term budget for 2021-2027. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτενή αναφορά στη χθεσινή άκαρπη συνεδρίαση των ηγετών της Ε.Ε. και στη διαφωνία για τα «κορωνο-ομόλογα» κάνει ο γερμανικός τύπος. Η εφημερίδα Welt μάλιστα αναφέρει ότι η Γερμανία Καγκελάριος ήταν πολύ κουρασμένη μετά από μια συνεδρίαση με εντάσεις, στην οποία καταγράφηκε και η έκρηξη του Ιταλού πρωθυπουργού.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Η Ευρώπη είναι ξανά εδώ», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τρίτη το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι όμως έτσι; Μόλις λίγες ώρες αργότερα, στη σύνοδο κορυφής -μέσω βίντεο- των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού, αναδύεται μια διαφορετική εικόνα: η σύνοδος κορυφής διαρκεί έξι ώρες, ενώ είχαν προγραμματιστεί μόνο δύο.

Υπήρξε έντονη αντιπαράθεση για το τι μπορούν να κάνουν οικονομικά οι χώρες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι νότιοι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ζητούν την κοινή ανάληψη χρέους, δηλαδή τα λεγόμενα ευρωομόλογα ή ομόλογα-κορωνοϊού. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τάσσονταν επί ώρες κατά και μπόρεσαν προς το παρόν να τα αποφύγουν.

Κερδήθηκε μια πρώτη νίκη, τίποτα περισσότερο. Και οι δύο, μαζί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, αγωνίστηκαν εκείνο το βράδυ, ευρισκόμενοι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλον, από τις μεγάλες οθόνες τους, κατά των επιθέσεων από τη νότια Ευρώπη.

Προηγουμένως υπήρξε μια ανοιχτή ανταλλαγή χτυπημάτων. Για την Μέρκελ και τους συμμάχους της δεν επρόκειτο μόνο για θέμα αρχής. Επρόκειτο επίσης για νέα επιβάρυνση πρόσθετων δισεκατομμυρίων για τους φορολογούμενους στη Γερμανία, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες. Σύμφωνα με τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες, μόνο στους Γερμανούς φορολογούμενους τα ευρωομόλογα ή ομόλογα-κορονοϊού θα μπορούσαν να κοστίσουν περίπου 20 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μαζί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ,ήταν διατεθειμένος εκείνο το βράδυ -έτσι τουλάχιστον φάνηκε- να ματαιώσει την προετοιμασμένη τελική δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. Η καγκελάριος ήταν σαστισμένη από την επιθετικότητα του Κόντε. Στο παρελθόν έβρισκε πάντα τον έξυπνο αστέρα-δικηγόρο από την Απούλια εξαιρετικά γοητευτικό. Μετά τη σύνοδο κορυφής, η Μέρκελ, εμφανώς κουρασμένη, δήλωσε: “Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση μαζί.” Αλλά πώς;

Ο στόχος είναι σαφής σε όλους, μόνο που για τον τρόπο επίτευξής του υπάρχει έντονη αμφισβήτηση.

Η διαμάχη για τα ομόλογα του ευρώ υποβόσκει από την αρχή της κρίσης του χρέους το 2010. Αλλά η ορμή με την οποία οι νότιοι Ευρωπαίοι τώρα απαιτούν κοινά χρέη δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη όσο είναι σήμερα.