Όταν ο χρηματομεσητικός κλάδος έπαθε… Netflix

Όταν ο χρηματομεσητικός κλάδος έπαθε… Netflix
epa01420260 A view of Charles Schwab office in New York, New York, USA, on 21 July 2008. The discount brokerage recent posted a gain in profits for the 2nd quarter. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Charles Schwab & Co. θέτει σε εφαρμογή το πιλοτικό της πρόγραμμα Schwab Intelligent Portfolios Premium, που στοχεύει να λειτουργεί με τρόπο αντίστοιχο του Netflix.

του Chris Taylor

Προφανώς είστε εξοικειωμένοι με το πώς δουλεύουν οι συνδρομές στο Netfix: ένα σταθερό μηνιαίο τίμημα σάς προσφέρει πρόσβαση σε ένα εντυπωσιακό σύμπαν τηλεοπτικού και κινηματογραφικού περιεχομένου. Μάλιστα, το μοντέλο λειτουργίας του Netflix είναι τόσο πετυχημένο που ο κλάδος των επενδύσεων αναρωτιέται: θα μπορούσε να δουλέψει αυτό το μοντέλο τιμολόγησης στη διαχείριση χρήματος;

Η απάντηση ίσως εξαρτηθεί από το πώς θα τα πάει η Charles Schwab & Co. με το πιλοτικό της πρόγραμμα Schwab Intelligent Portfolios Premium. Η εταιρεία, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, είναι ο πρώτος χρηματομεσιτικός κολοσσός που λανσάρει ένα συνδρομητικό μοντέλο τύπου Netflix.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο περιλαμβάνει μια αρχική συνεδρία σχεδιασμού που κοστίζει 300 δολάρια μαζί με ένα μηνιαίο τέλος 30 δολαρίων, εξασφαλίζοντας στον συνδρομητή αυτοματοποιημένη διαχείριση χαρτοφυλακίου μέσω εξειδικευμένης πλατφόρμας, μαζί με απεριόριστη πρόσβαση στο δίκτυο χρηματοπιστωτικών σχεδιαστών της εταιρείας.

«Αυτό που τράβηξε την προσοχή μας ήταν η εντεινόμενη είσοδος των συνδρομών σε άλλους κλάδους» λέει ο Tobin McDaniel, ανώτερος αντιπρόεδρος ψηφιακών συμβουλών και καινοτομίας της Schwab. «Στους ανθρώπους αρέσει αυτή η απλούστερη προσέγγιση και νοιώθουν ότι είναι ο σωστός τρόπος πληρωμής για υπηρεσίες. Είναι πλέον δεύτερη φύση τους».

Όλο αυτό είναι κομμάτι μιας ευρύτερης τάσης στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, την οποία η εταιρεία συμβούλων McKinsey & Co. αποκάλεσε σε πρόσφατη έκθεσή της «συνδρομητικό lifestyle». Σύμφωνα με έρευνά της, 46% των καταναλωτών έχουν συνδρομές σε υπηρεσίες media συνεχούς ροής, κι αυτές οι συνδρομές επεκτείνονται πλέον και σε άλλους τομείς.

Η McKinsey βρήκε ότι η κατηγορία καταναλωτών με τις περισσότερες πιθανότητες λήψης συνδρομής είναι νέοι άνθρωποι της πόλης, με λεφτά. Γι’ αυτό και οι εταιρείες χρηματοοικονομικού σχεδιασμού σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.

Η προσέγγιση που βασίζεται σε συνδρομές ίσως να μην είναι πολύ δημοφιλής σε επενδυτές υψηλής αξίας που επιζητούν προγράμματα με προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Όμως, θα μπορούσε να ταιριάξει με μικρομεσαίους πελάτες στους οποίους αρέσει η διαφάνεια στην τιμολόγηση.

Τα πρώτα νούμερα αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον: πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε νέα υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού, 25% αύξηση στα ανοίγματα λογαριασμών, και 37% αύξηση των νέων εγγραφών νοικοκυριών στη Schwab.

Όπως συμβαίνει με κάθε καινοτόμα υπηρεσία, έτσι και οι συνδρομές έχουν τροφοδοτήσει μια μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των χρηματοοικονομικών συμβούλων. Τα πιο παραδοσιακά μοντέλα τιμολόγησης χρεώνουν ένα ετήσιο ποσοστό επί των στοιχείων ενεργητικού του πελάτη – π.χ. 1% – ενώ τα μοντέλα που λειτουργούν μόνο με τέλη χρεώνουν για την παροχή συμβουλών χωρίς, όμως, χρέωση επί των στοιχείων ενεργητικού.