Όταν ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ χλεύαζε τον Βαρουφάκη στο Eurogroup

Όταν ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ χλεύαζε τον Βαρουφάκη στο Eurogroup

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πώς η στάση της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας άλλαξε προς το αρνητικό.

Σε εκτενές δημοσίευμα για τον «χαμένο» φίλο της Ελλάδας, οι Financial Times ασχολούνται ξανά με το επεισοδιακό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το τέλος Απριλίου στη Ρίγα, η Ελλάδα ίσως έχασε τον τελευταίο της φίλο στην Ευρώπη. Στη συνάντηση της Ευρωζώνης στην λετονική πρωτεύουσα, ο Μισέλ Σαπέν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών που κάποτε είχε υιοθετήσει φιλικό τόνο έναντι του Γιάνη Βαρουφάκη, συντάχθηκε με την ομόθυμη κριτική που εκφράστηκε έναντι του Έλληνα ομολόγου του».

Οι FT αναφέρουν ότι ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ συντάχθηκε με την «αγανάκτηση» που εξέφρασαν οι υπόλοιποι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάσκεψη, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα τώρα», συμπληρώνοντας ότι «Χάνουμε χρόνο και ο χρόνος είναι πολύτιμος». Όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι Anne-Sylvaine Chassany, Peter Spiegel και Stefan Wagstyl, αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στη διάσκεψη της Ρίγας, ανέφεραν πως «ο κ. Σαπέν ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος με τις καθυστερήσεις που προκαλούνταν στις συζητήσεις εξ’ αιτίας άσχετων θεμάτων – όπως π.χ. το πού θα έπρεπε να γίνουν οι συναντήσεις και ποιος θα έπρεπε να παραβρίσκεται – τη στιγμή που και οι δύο πλευρές γνώριζαν τις ουσιαστικές δυσκολίες που έπρεπε να επιλυθούν».

Οι αρθρογράφοι των Financial Times υπενθυμίζει ότι στην αρχή της κρίσης, ο Σαπέν είχε ξεχωρίσει ως ο «πιο εξέχων υπερασπιστής της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», παρακινώντας τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους του να προβούν σε ένα συμβιβασμό με την υπερχρεωμένη χώρα. Όταν ο κ. Βαρουφάκης έφτασε το Φεβρουάριο στο Παρίσι προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ ενός νέου πακέτου στήριξης, αναφέρουν οι FT, ο κ. Σαπέν είπε ότι η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για να καταρτίσει μία νέα λίστα μεταρρυθμίσεων.

Τι είπε ο Σαπέν για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Οι Financial Times αναφέρονται και στις άμεσες σχέσεις Βαρουφάκη-Σαπέν, σημειώνοντας ότι «όπως και άλλοι υπουργοί στη Ρίγα, ο κ. Σαπέν διαμήνυσε στον κ. Βαρουφάκη ότι τα όρια του τρέχοντος προγράμματος έπρεπε να γίνουν σεβαστά». Η οικονομική εφημερίδα προσθέτει ότι «ενώ οι δανειστές της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να είναι πιο ευέλικτοι, αυτή η ευελιξία θα έπρεπε να κινείται εντός του πλαισίου του υπάρχοντος προγράμματος. Πρόκειται για τη γραμμή που είχε υιοθετήσει ο κ. Σόιμπλε από την αρχή της αντιπαράθεσης».

Τέλος οι αρθρογράφοι των FT επισήμαναν ότι «στο τέλος της διάσκεψης, ο 63χρονος Γάλλος σοσιαλιστής έφτασε μέχρι και να χλευάζει την εμφάνιση του Έλληνα ομολόγου του στα γαλλικά περιοδικά, περιλαμβανομένης μίας αμφιλεγόμενης φωτογράφησης του Έλληνα υπουργού στο Paris Match, η οποία τον έδειχνε να αγκαλιάζει τη γυναίκα του και να πίνει κρασί στην ταράτσα του με θέα την Ακρόπολη».

«Του είπα ότι είχα διαβάσει το Philosophie Magazine. Είναι καλύτερο από το Paris Match», ήταν μάλιστα η δήλωση του Σαπέν στους δημοσιογράφους για το θέμα.