Όταν ο Τιμ Κουκ προσέφερε το συκώτι του στον Στιβ Τζομπς

Όταν ο Τιμ Κουκ προσέφερε το συκώτι του στον Στιβ Τζομπς

Η νέα βιογραφία του Στιβ Τζομπς επιχειρεί να ρίξει μια βαθύτερη ματιά στους πρωταγωνιστές της Apple

Ο Στιβ Τζομπς παρουσιάζεται συχνά ως εργασιομανής και ιδιαίτερα ψυχρός με τους εργαζόμενους στις εταιρείες του. Ωστόσο για τους πιο στενούς συνεργάτες του, όπως ο Τιμ Κουκ, ο Τζομπς υπήρξε κάτι πολύ παραπάνω από αφεντικό.

Το 2009, δύο χρόνια πριν τον θάνατο του Στιβ Τζομπς, ο Τιμ Κουκ επιχείρησε να βοηθήσει το αφεντικό της Apple να αντιμετωπίσει τον καρκίνο προσφέροντάς του το συκώτι του. Ωστόσο, ο ίδιος ο Τζομπς απαγόρευσε στον Κουκ να πραγματοποιήσει την μεταμόσχευση.

Το περιστατικό αυτό αποκαλύπτεται στα αποσπάσματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας από ένα νέο βιβλίο για το αφεντικό της  μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρείας του κόσμου, με τίτλο Becoming Steve Jobs: The Evolution of a Reckless Upstart.

Όπως αποκαλύπτεται, ο Κουκ ανησυχούσε πολύ για την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του Τζομπς. Επιχείρησε μάλιστα να μάθει τις αιματολογικές εξετάσεις του αφεντικού του για να διαπιστώσει πως είχαν την ίδια ομάδα αίματος. Μετά από ιατρική έρευνα, ο Κουκ διαπίστωσε πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια μεταμόσχευση μέρους του συκωτιού του στον Τζομπς, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.

Το συκώτι είναι ένα από τα όργανα που αναγεννιέται, οπότε ο Κουκ δεν θα αντιμετώπιζε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Όμως  η ιδέα βρήκε την άρνηση του ίδιο του Στιβ Τζομπς.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο:

«Με έκοψε πριν ακόμα οι λέξεις βγουν καλά-καλά από το στόμα μου», είπε ο Κουκ. «Όχι,  μου είπε, δεν θα σε αφήσω ποτέ να το κάνεις αυτό. Δεν θα το κάνω ποτέ»

«Κάποιοι που είναι εγωιστής», συνεχίζει ο Κουκ, «δεν απαντά έτσι. Θέλω να πω, είναι ένας τύπος, πεθαίνει, είναι πολύ κοντά στον θάνατο εξαιτίας του θέματος με το συκώτι και έρχεται ένας υγιής να του προτείνει λύση. Του είπα “Στιβ, είμαι απόλυτα υγιής, το έχω ελέγξει. Εδώ είναι οι ιατρικές εξετάσεις. Μπορώ να το κάνω και δεν βάζω τη ζωή μου σε κίνδυνο. Θα είμαι καλά”. Και αυτός δεν το σκέφτεται καθόλου. Δεν ήταν ένα “είσαι σίγουρος;”. Δεν ήταν ένα “θα το σκεφτώ”. Δεν ήταν ένα “Λοιπόν, στην κατάσταση στην οποία βρίσκομαι…”. Η απάντηση του ήταν “Όχι, δεν θα το κάνω”. Πετάχτηκε σχεδόν από το κρεβάτι και το είπε. Και αυτό έγινε σε μια περίοδο που τα πράγματα ήταν απαίσια. Ο Στιβ φώναξε σε μένα τέσσερις ή πέντε φορές κατά τα 13 χρόνια που γνωριζόμασταν. Και αυτή ήταν μια από αυτές τις φορές.»

Οι συγγραφείς του νέου βιβλίου για τον Στιβ Τζομπς και την Apple είναι οι πρώην συντάκτες του αμερικανικού Fortune, Brent Schendler και Rick Tetzeli. Στο βιβλίο τους, που θα κυκλοφορήσει επίσημα στις 24 Μαρτίου, επιχειρούν να ρίξουν μια βαθύτερη ματιά στους πρωταγωνιστές της Apple και στις σχέσεις τους σε σχέση με την επίσημη βιογραφία του Στιβ Τζομπς από τον Walter Isaacson.