Όταν ο Βαρουφάκης τσακώνεται με τους δημοσιογράφους

Όταν ο Βαρουφάκης τσακώνεται με τους δημοσιογράφους

Δείτε όλες τις επεισοδιακές διαμάχες του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, με τους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης έχει μια ιδιαίτερη σχέση τόσο με τους δημοσιογράφους όσο και με τα social media και αυτά πολλές φορές του το ανταποδίδουν. Οι πολύ συχνές του εμφανίσεις, οι δηλώσεις και οι διαδοχικές συνεντεύξεις δίνουν υλικό όχι μόνο στα εγχώρια, αλλά και στα διεθνή ΜΜΕ. Τον τελευταία μάλιστα καιρό υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να βάλει “φρένο” στον κ. Βαρουφάκη, ώστε να περιορίσει τις εμφανίσεις του.

Μέσα σε ένα μόλις μήνα και κάτι, δεν είναι λίγες οι φορές που ο υπουργός Οικονομικών ήρθε σε ανοιχτή διαφωνία με δημοσιογράφους είτε δημοσίως είτε στο διαδίκτυο. Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό κατά την παρουσίαση των νέων γ.γ του υπουργείου θυμόμαστε τα πιο χαρακτηριστικά.

Η απάντηση στον δημοσιογράφο της Wall Street Journal

O δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Simon Dixon, σχολίαζε δεικτικά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής. «Τώρα ο Τσίπρας λέει πως η Ελλάδα δεν ζητάει νέο δάνειο, όμως το πρωί ο Βαρουφάκης “έψαχνε” 7 δισ. ευρώ. Άραγε αυτοί οι δύο τύποι μιλάνε μεταξύ τους;» ήταν το σχόλιο του στο Twitter. H απάντηση από τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν άμεση:  «Συνεχώς (μιλάμε). Και είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι. Κάτι που θα είχες αντιληφθεί εαν άκουγες εμάς και όχι τι λένε οι άλλοι».

Η συνάντηση με τον Ντάισελμπλουμ

Ένα από τα περιστατικά που σχολιάστηκαν ίσως περισσότερο από καθένα με πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βαρουφάκη να είναι η συνάντηση του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Αθήνα λίγο μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το γνωστό πλέον “ουάου” του υπουργού Οικονομικών στην ατάκα του Ντάισελμπλουμ ότι σκότωσε την τρόικα, έγινε ατάκα ακόμα και στη Βουλή των Ελλήνων.

Πριν έρθει ο Ολλανδός, ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ρωτήθηκε από δημοσιογράφο τι θα πει αύριο στον Πρόεδρο του Eurogroup που έρχεται. Η απάντηση ήταν αφοπλιστική. «Τίποτα».

Λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή συνάντηση τους, ο υπουργός Οικονομικών τσακώθηκε και με τη δημοσιογράφο του BBC, Emily Maitlis.

Για την ίδια συνάντηση το Business Insider είχε αναφέρει ότι οι δύο άνδρες παραλίγο να έρθουν στα χέρια. Και εδώ η απάντηση Βαρουφάκη ήταν άμεση: Σας έχω άσχημα νέα. Ποτέ δεν ήρθα στα χέρια με τον Ντάισελμπλουμ.

Δείτε σχετικά εδώ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε κόντρα και με τον αρχισυντάκτη των Reuters, Χιούγκο Ντίξον, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Ο Βαρουφάκης ήταν ανόητος να πει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να α) μην είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ β) να εισαγάγει έκτακτη εισφορά. Τέτοιου είδους δηλώσεις θα μπορούσε να προκαλέσουν φυγή καταθέσεων».

Και η απάντηση του υπουργού: «Μόνο που ποτέ δεν τα είπα αυτά Χιούγκο…. Τα ελληνικά σου χρειάζονται βελτίωση (ή καλύτερες πηγές)».

 

Επίσης φραστικό επεισόδιο υπήρξε και μεταξύ του Γιάννη Βαρουφάκη και δημοσιογράφου του Bloomberg, κατά τη παρουσίαση των νέων γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη.

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg ακούγεται να λέει πως «μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά στις συνεντεύξεις Τύπου…»), ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Ναι, αλλά μην είστε ανάγωγος αυτή τη στιγμή. Δεν είναι συνέντευξη Τύπου αυτή».

Και τέλος η διαμάχη με τον αρθρογράφο των Financial Times, Peter Spiegel. Η κόντρα των δύο ξεκινά από τις 12 Φεβρουαρίου όταν ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τον δημοσιογράφο των FT σχετικά με κείμενο που αρχικά συμφώνησε στο Eurogroup της προηγούμενης ημέρας, αλλά στη συνέχεια η Αθήνα απέρριψε. Τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε καλέσει τον δημοσιογράφο να κρατήσει αποστάσεις από ύποποτες διαρροές.