Όταν το Ζαγόρι βρήκε το ΖΕΝ του!

Όταν το Ζαγόρι βρήκε το ΖΕΝ του!

18 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού αποφάσισαν να προβάλουν την περιοχή των Ζαγοροχωρίων.

Είναι αναμφίβολα μια από τις πιο γραφικές περιοχές της Ηπείρου με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως να την επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό, ακριβώς για το λόγο ότι τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν ένα με την ελληνική φύση. Αν και καθιερωμένο στη συνείδηση του Έλληνα ως χειμερινός ταξιδιωτικός προορισμός, το Ζαγόρι επιχειρεί να προσελκύσει κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου επιδεικνύοντας το φυσικό του κάλλος στις διάφορες εκφάνσεις του.

Πριν από λίγες ημέρες το Zagori Excellence Network (ZEN) έλαμψε στα Tourism Awards 2015, που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, με στόχο την ανάδειξη της αριστείας και της καινοτομίας στο χώρο του Τravel, Hospitality & Leisure.

Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα δίκτυο ιδιωτικών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε για την προβολή και προώθηση της περιοχής των Ζαγοροχωρίων, λειτουργώντας στη βάση των συνεργιών των επιχειρήσεων της περιοχής, στο οποίο και απονεμήθηκε το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Ορεινός Τουρισμός» και το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Branding».

Ο Αντιπρόεδρος του ΖΕΝ Νίκος Πέτσιος μιλά στο Fortunegreece.com για την προσπάθεια που καταβάλλουν από κοινού 18 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και για τα αποτελέσματα που έχει πετύχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία τον Ιανουάριο του 2014 ξεκίνησε με ένα αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 30.000 ευρώ και σήμερα έχει καταφέρει να μιλούν γι’ αυτή αναγνωρισμένα διεθνή ΜΜΕ.

«Το Ζαγόρι είναι μια άγνωστη περιοχή στις αγορές του εξωτερικού, ενώ εξαιτίας της κρίσης η ζήτηση από το ελληνικό κοινό για τον εν λόγω τουριστικό προορισμό μειώθηκε σημαντικά και κρίθηκε αναγκαία η άμεση στήριξη της περιοχής από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Πριν από 15 ημέρες η πρωτοβουλία τέθηκε και επισήμως υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ και πλέον το ΖΕΝ είναι ένας αναγνωρισμένος φορέας που μπορεί να κλείνει συμφωνίες με tour operators, αλλά και να διοργανώνει fam trips με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Πέρυσι βραβευτήκαμε με το αργυρό βραβείο στα Tourism Awards για την ιδέα μας, φέτος μας απονεμήθηκε το χρυσό για την υλοποίηση της. Γίνεται κάτι πρωτοποριακό. Μιλάμε επί της ουσίας για την πρώτη στοχευμένη και εντατική προσπάθεια. Ο τουρίστας μένει ήσυχος, γιατί γνωρίζει ότι πίσω από αυτή την προσπάθεια υπάρχει ένα δίκτυο επιχειρήσεων που θα οργανώσει τα πάντα πληρώντας όλες τις προδιαγραφές ποιότητας. Το Ζαγόρι άλλωστε είναι μια περιοχή παρθένας φύσης, αμόλυντης από κακές πρακτικές. Οι ξένοι που επισκέπτονται την περιοχή τη χαρακτηρίζουν ως ένα ακατέργαστο διαμάντι που βρίσκεται κρυμμένο στην Ελλάδα».

Βασική θέση του Νίκου Πέτσιου είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συλλογικής εργασίας και πως εάν αλλάξει η νοοτροπία και παραμεριστούν τα όποια εμπόδια, τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και μεγάλα, όπως συνέβη και με την περίπτωση του ΖΕΝ, όταν 18 άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και εμπειρίες επιστρατεύτηκαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους πιστεύοντας σε ένα κοινό όραμα που πήγαζε από την αγάπη για τον τόπο τους.

Όπως επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του ΖΕΝ στο παρελθόν είχε δοθεί έμφαση στον παράλληλο τουρισμό και στην προβολή κυρίως των νησιών της γύρω περιοχής, κάτι που, σε βάθος χρόνου, έπρεπε να αλλάξει. «Δεν φτάνουν μόνο οι δημόσιοι και οι κρατικοί φορείς. Χρειάζεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Πιστέψαμε πως μέσα από την ανάπτυξη της περιοχής θα ωφεληθούμε και εμείς. Δεν αρκεί η συμμετοχή καθενός από εμάς σαν μονάδα στις διεθνείς εκθέσεις, αλλά μια κοινή προσπάθεια».

Ένας χρόνος λειτουργίας ΖΕΝ
Και αν αναρωτιέται κανείς τι άλλο να περιμένει από το ΖΕΝ, όταν σε ένα μόλις χρόνο λειτουργίας έχει κάνει την ανατροπή στο τουριστικό γίγνεσθαι και έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις, ο κ. Πέτσιος απαντά πως από τις δέκα ενέργειες που είχαν θέσει ως προτεραιότητα περισσότερες από τις μισές υλοποιήθηκαν, λαμβάνοντας μεγάλη προβολή στα διάφορα τοπικά μέσα. «Διοργανώθηκαν FAM trips με Ισραηλινούς και Ιταλούς δημοσιογράφους και tour operators, ενώ την Πέμπτη θα φιλοξενηθούν στο Ζαγόρι 25 tour operators από διάφορες χώρες. Παράλληλα, γράφτηκαν άρθρα σε γερμανικά και γαλλικά ΜΜΕ, ενώ το αφιέρωμα που έκανε στο ΖΕΝ και το Ζαγόρι η WSJ δέχτηκε 1,5 εκατομμύρια επισκέψεις στο διαδίκτυο».

Ασιατικό ενδιαφέρον για την περιοχή του Ζαγορίου
Τουρίστες από Ισραήλ, Γερμανία, Ολλανδία, Καναδά, Γαλλία και Βέλγιο δηλώνουν πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους με το Ζαγόρι, κυρίως όσοι είναι λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται εκδήλωση ενδιαφέροντος από Κορέα, Μαλαισία, Κίνα, Ινδία και Τουρκία.

«Οι προκρατήσεις αφορούν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς και είναι διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι. Σε αυτό βεβαίως έχει συμβάλλει και η πτώση του ευρώ που ενισχύει την αγοραστική δύναμη Τρίτων Χωρών».

Τα σχέδια των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από την πρωτοβουλία ΖΕΝ δεν σταματούν εδώ. Στους άμεσους στόχους είναι : α) η οργάνωση του γραφείου πωλήσεων για ξένους tour operators το οποίο θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα προσφέρει τουριστικά πακέτα αποκλειστικά για το Ζαγόρι, β) η συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα – το ΖΕΝ έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια, γ) διεξαγωγή ενεργειών από κοινού με τον ΕΟΤ και δ) οργάνωση περισσότερων δράσεων που θα αναδείξουν την περιοχή .

Προσεχώς δέκα διάσημοι φωτογράφοι από αναγνωρισμένα διεθνή πρακτορεία θα περάσουν δέκα ολόκληρες μέρες στο Ζαγόρι, δημιουργώντας ένα άλμπουμ από φωτογραφίες τραβηγμένες με μια σύγχρονη και μοντέρνα καλλιτεχνική ματιά. «Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών αιχμής. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την υιοθέτηση ενός συστήματος το οποίο σε διάφορα σημεία θα αναγνωρίζει διαδραστικά τον επισκέπτη και θα του στέλνει πληροφορίες που ταιριάζουν στο προφίλ του μέσω κινητού ή tablet».