Όταν η ζωή στην Ελλάδα δεν αντιγράφει τα reality show

Όταν η ζωή στην Ελλάδα δεν αντιγράφει τα reality show

Τρεις στους δέκα Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα δηλώνουν ότι το κόστος ζωής τους έχει αυξηθεί 20% τον τελευταίο χρόνο.

Πριν από δύο χρόνια το βρετανικό κανάλι Channel 4 είχε παρουσιάσει το «Go Greek for a week», ένα reality-ντοκιμαντέρ που είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση καθώς μετέφερε τρεις Βρετανούς επαγγελματίες (μία κομμώτρια, έναν οδηγό λεωφορείου κι έναν γιατρό) να ζήσουν στις «ιδανικές» ελληνικές συνθήκες. Στόχος να δείξει στους Εγγλέζους τι ήταν αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στην δυσχερή οικονομική θέση.

Δύο χρόνια μετά Βρετανοί πολίτες που ζουν στην χώρα μας ενημέρωσαν σε έρευνα που πραγματοποίησε το κυβερνητικό γραφείο που άπτεται θεμάτων των Βρετανών που ζουν στο εξωτερικό ότι τα πράγματα στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες του Νότου, δεν είναι τόσο ρόδινα. Συγκεκριμένα οι οικιακοί λογαριασμοί, τα έξοδα αυτοκινήτου και οι δαπάνες φαγητού αυξήθηκαν κατά περίπου 8% όπως προκύπτει από την έρευνα των 730 Βρετανών που έχουν αφήσει την Γηραιά Αλβιώνα. Από αυτό το σύνολο, τα 2/5 των Βρετανών «μεταναστών» δήλωσε ότι το συνολικό κόστος διαβίωσής τους είχε εκτοξευθεί πάνω από 10 % κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Διαβάστε ακόμη: Εξάγουμε στην Γαλλία επτά φορές λιγότερο ελαιόλαδο από ότι το…Βέλγιο!

Άτυχοι είναι και αρκετοί που είχαν φροντίσει τα προηγούμενα χρόνια να αγοράσουν κατοικία εκτός Μεγάλης Βρετανίας. Το 52% αυτών δήλωσε ότι η αξία του σπιτιού του έχει πέσει τον τελευταίο χρόνο ενώ μόνο ένα 40% δήλωσε ότι η αξία της επένδυσης του έχει αυξηθεί.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο που διαπίστωσε η έρευνα είναι ότι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι Βρετανοί που ζουν σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Συγκεκριμένα όσοι συμμετείχαν από την χώρα της Ιβηρικής δήλωσαν σε ποσοστό 1/5 ότι το κόστος ζωής του αυξήθηκε κατά 20% την τελευταία χρονιά ενώ την ίδια αύξηση δήλωσαν ότι βιώνουν οι τρεις στους δέκα Βρετανούς που ζουν στην Ελλάδα.