ΟΤΕ: Σημείωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη 73%

ΟΤΕ: Σημείωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη 73%

Στο σύνολο του 2014 η αύξηση διαμορφώθηκε στο 30%, με τον όμιλο να διανέμει μέρισμα μετά από 4 χρόνια.

Αύξηση 30% κατέγραψαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ  στο σύνολο της χρήσης 2014 και διαμορφώθηκαν στα 317,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο δ’ τρίμηνο τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 72,5% στα 93,5 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος κατά 3,3% στο σύνολο της χρήσης, στα 3,918 δισ. ευρώ, και κατά 2,8% το δ’ τρίμηνο, στα 1,016 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εκτινάχθηκαν κατά 185,3% το δ’ τρίμηνο, στα 344,4 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της χρήσης ήταν αυξημένα κατά 17,6% στα 1,385 δισ. ευρώ.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές κινήθηκαν πάνω από τον στόχο, και διαμορφώθηκαν στα 583 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 1,1 δισ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του 2014, γνωστοποίησε ότι θα διανείμει φέτος μέρισμα 8 λεπτών ανά μετοχή, για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Δ’ τριμήνου και έτους 2014, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Στη διάρκεια του 2014 πετύχαμε να σταθεροποιήσουμε τις επιδόσεις του Ομίλου, κυρίως χάρη στη Σταθερή Τηλεφωνία Ελλάδας, η οποία κατέγραψε το πρώτο θετικό τρίμηνο μετά από 7 χρόνια. Χωρίς την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου θα ήταν σχεδόν αμετάβλητος στο τρίμηνο. Με πιο ευέλικτη οργάνωση και με εύρωστη χρηματοοικονομική δομή, κατορθώσαμε να ενισχύσουμε σημαντικά τόσο τη λειτουργική, όσο και την καθαρή κερδοφορία μας. Παρά τις σημαντικά υψηλότερες επενδύσεις μας για την ανάπτυξη των τεχνολογικών υποδομών της Ελλάδας, οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές για το έτος ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό στόχο των €500 εκατ. Έχοντας βελτιώσει τις επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς, προχωράμε σε διανομή μερίσματος έπειτα από τέσσερα χρόνια».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Με τη συνδρομή όλων των ανθρώπων του Ομίλου ΟΤΕ και σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το 2015 θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε απρόσκοπτα τη στρατηγική μας για να εδραιώσουμε περαιτέρω τη θέση και τις επιδόσεις μας, ξεκινώντας από πολύ γερές βάσεις».

Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι το 2015 θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τις επιδόσεις του στην Ελλάδα σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, με τη συνεχή ενίσχυση των νέων υπηρεσιών, με σταθερότερα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και με ένα πιο ξεκάθαρο κανονιστικό περιβάλλον, αλλά και μια ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης. Ο έντονος ανταγωνισμός και η μείωση των τελών τερματισμού θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις επιδόσεις σε Ρουμανία και Αλβανία. Τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη συγκράτηση του κόστους συνεχίζουν να αποδίδουν, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των λειτουργικών της εξόδων. Στόχος του ΟΤΕ είναι να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών της Ελλάδας και της Ρουμανίας στα ίδια επίπεδα με το 2014, με τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το 2015 να εκτιμώνται σε περίπου €500 εκατ., εξαιρουμένων των πληρωμών για άδειες φάσματος. Λόγω των χαμηλότερων πληρωμών για τόκους και της ορθής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης, o OTE αναμένει ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές του θα ξεπεράσουν τα €500 εκατ. και το 2015.