Ό,τι δεν είναι ανανεώσιμο θα γίνει, αργά ή γρήγορα, πολύ ακριβό

Ό,τι δεν είναι ανανεώσιμο θα γίνει, αργά ή γρήγορα, πολύ ακριβό
Photo: pixabay.com

του Alan Murray

Το Fortune Global Sustainability Forum συνήλθε εικονικά χθες, με περισσότερα από 100 στελέχη από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών.

Κι οι συζητήσεις ενίσχυσαν δύο τάσεις για τις οποίες έχω γράψει στο παρελθόν: 1) ο αριθμός των εταιρειών που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για την επίτευξη του «καθαρού μηδενός» έως το 2050 ή νωρίτερα έχει αυξηθεί δραματικά φέτος και 2) ακόμη και αν οι εταιρείες που το πιστεύουν πραγματικά, παραμένουν μειοψηφία, έχουν τεράστιο αντίκτυπο επιμένοντας στις λεγόμενες αλλαγές “Scope 3” σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι κρίσιμο για την επιτυχία (στη βιωσιμότητα) είναι να κάνεις αυτό που οι εταιρείες ξέρουν να κάνουν καλά. Μόλις αποφασίζεις ότι κάτι αποτελεί προτεραιότητα, θέτεις σαφείς στόχους, κατανέμεις τους πόρους, βάζεις ένα σχέδιο μπροστά σου – τα μαθηματικά και το μονοπάτι, ας πούμε – και στη συνέχεια κρατάς τον εαυτό σου υπόλογο».

-Mike Roman, CEO, 3M

«Οι εταιρείες πρέπει να το σκεφτούν αυτό από την άποψη του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Θα ξοδέψουμε, αν το κάνουμε σωστά, 3-5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο για τα επόμενα 30 χρόνια. Ποια εταιρεία δεν θα ήθελε να έχει αυτή την ώθηση;»

-Rich Lesser, CEO, BCG

«Πρέπει να γίνει τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων… Ενσωματώνουμε τη βιωσιμότητα στις βασικές εμπορικές δραστηριότητες της επιχείρησής μας, έτσι ώστε κάθε πρωτοβουλία στην οποία εργαζόμαστε να μην έχει μόνο τον παραδοσιακό οικονομικό φακό με κέρδη και ζημιές, αλλά και τον φακό της βιωσιμότητας».

-Michele Buck, CEO, Hershey’s

«Νομίζω ότι όσον αφορά την κατανάλωση, η εξίσωση του μέλλοντος πρέπει να είναι ότι κάθε νέο υλικό πρέπει να είναι κυκλικό υλικό.  Και οτιδήποτε δεν είναι ανανεώσιμο θα είναι, αργά ή γρήγορα, πολύ ακριβό, είτε αυτό οφείλεται στη φορολογία είτε απλώς στην αλλαγή της προσφοράς και της ζήτησης».

-Jesper Brodin, CEO, Όμιλος Ingka (ΙΚΕΑ)

Πηγή: Fortune.com