«Ό,τι και να κάνει το Facebook τώρα θα πάει στραβά»: Ο δημιουργός του Ethereum «παγώνει» τα όνειρα του Zuckerberg για το Web3

«Ό,τι και να κάνει το Facebook τώρα θα πάει στραβά»: Ο δημιουργός του Ethereum «παγώνει» τα όνειρα του Zuckerberg για το Web3
(FILES) In this file photo taken on May 01, 2018 Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during the annual F8 summit at the San Jose McEnery Convention Center in San Jose, California. - Shares of Facebook parent Meta plunged 24 percent in opening trading February 3, 2022, weighing on the Nasdaq and threatening the stock market's four-day winning streak. (Photo by JOSH EDELSON / AFP) Photo: AFP
Οι μετοχές της Meta έχουν υποχωρήσει κατά 54% από την αρχή του τρέχοντος έτους έναντι μόλις 20% πτώσης στον ευρύτερο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq Composite.

του Christiaan Hetzner

Πολλοί επενδυτές έχουν υποψιαστεί ότι το όνειρο του Mark Zuckerberg για το metaverse είναι καταδικασμένο να αποτύχει, με αποτέλεσμα η μετοχή της Meta να έχει χάσει άνω του ήμισυ της αξίας της τους τελευταίους έξι μήνες.

Τώρα έχουν έναν εξέχοντα επικριτή στο πλευρό τους.

Ο Vitalik Buterin, δημιουργός του blockchain Ethereum που κατέχει τη δεύτερη θέση μετά το Bitcoin σε συνολική κεφαλαιοποίηση, είπε ότι ο ιδρυτής του Facebook και η εταιρεία του Meta πραγματοποιούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δημιουργήσουν προϊόντα που τελικά μπορεί να μην βρουν ποτέ αγορά.

«Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι πραγματικά θέλουν οι άνθρωποι», δημοσίευσε το Σάββατο. «Έτσι, οτιδήποτε και να δημιουργήσει το Facebook τώρα θα πάει στραβά».

Ο Zuckerberg δεν μπορεί να απορρίψει ελαφρά την κριτική που άσκησε ο Buterin, αφού ο τελευταίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως οπαδό του metaverse.

Οι προσπάθειες της Meta για το metaverse, μέσω του τμήματος Reality Labs, επέφεραν λειτουργικές ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε συνδυασμό με τη σταθερή μείωση των κερδών από τις βασικές της δραστηριότητες, το Facebook και το Instagram, η τριμηνιαία κερδοφορία μειώθηκε σε μόλις 29% από 43% την προηγούμενη περίοδο. Αυτό ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα της Meta από τότε που κυκλοφόρησε ξεχωριστά οικονομικά στοιχεία το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι δύο κύριες «ατμομηχανές» μετρητών του ομίλου δεν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή TikTok του κινεζικού ανταγωνιστή ByteDance και τώρα εισέρχονται σε μια περίοδο διαχειριζόμενης παρακμής.

Οι μετοχές της Meta έχουν υποχωρήσει κατά 54% από την αρχή του τρέχοντος έτους έναντι μόλις 20% πτώσης στον ευρύτερο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq Composite.

Και ενώ η Meta αναμένει ότι τα έσοδα του τρίτου τριμήνου των Reality Labs θα μειωθούν διαδοχικά μετά το δεύτερο τρίμηνο, ο Zuckerberg επιβεβαίωσε ότι ήταν βέβαιος πως θα αποδεικνυόταν μια «τεράστια ευκαιρία» για την εταιρεία που άξιζε το κόστος.

Το metaverse μπορεί δυνητικά να απέχει χρόνια, αλλά οι εταιρείες ήδη αγοράζουν εικονική ιδιοκτησία, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Η Yuga Labs προσπάθησε πρόσφατα να αξιοποιήσει την επιτυχία της ως δημιουργός της συλλογής Bored Ape Yacht Club με μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία (NFT) λανσάροντας μια δοκιμαστική επίδειξη του νέου της metaverse, Otherside, που προσέλκυσε 4.500 άτομα τον περασμένο μήνα.

Εκτός από την πολυπλοκότητα της επίτευξης μιας κοινής εικονικής εμπειρίας σε πραγματικό χρόνο, ωστόσο, δεν είναι σαφές τι θα προκαλούσε το ενδιαφέρον των αγοραστών πέρα από την οικονομική κερδοσκοπία.

Η Meta εντωμεταξύ εναποθέτει τις ελπίδες της στη φετινή κυκλοφορία του Project Cambria, που αναμένεται να είναι ο διάδοχος των ακουστικών εικονικής πραγματικότητας Oculus Quest 2.

«Θα είναι μια συσκευή προηγμένης τεχνολογίας που θα επικεντρώνεται στους επαγγελματίες χρήστες και στην εργασία, με μεικτή έγχρωμη εικόνα υψηλής ανάλυσης», δήλωσε ο Zuckerberg την Τετάρτη. «Νομίζω ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί αρκετά».