Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού
Άποψη της Αθήνας από ψηλά, Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014. Η υγρασία, η αιθαλομίχλη και η χαμηλή νέφωση δημιούργησαν ένα πυκνό στρώμα πάνω από την Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι έδειξαν οι συγκριτικές μετρήσεις στις συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων την περίοδο 23 Μαρτίου-12 Απριλίου σε σύγκριση με την περίοδο 1-22 Μαρτίου και με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αξιοσημείωτη υποχώρηση εμφανίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, μετά τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και δραστηριότητες λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με μετρήσεις της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίες γίνονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο.

Ως ορόσημο για τη σύγκριση των επιπέδων ρύπανσης ορίστηκε η 23η Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Οι μετρήσεις αφορούν μέχρι την 12η Απριλίου, ενώ το χρονικό διάστημα από την 1η ως και την 22η Μαρτίου χρησιμοποιήθηκε ως περίοδος αναφοράς των συγκεντρώσεων ρύπων πριν την εφαρμογή των μέτρων.

Συμπερασματικά, η περίοδος 23 Μαρτίου-12 Απριλίου 2020, οπότε και εφαρμόστηκαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στο πλαίσιο της πρόληψης της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19, εμφάνισε μείωση στις συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων της τάξης του 30-40% σε σύγκριση με την περίοδο 1-22 Μαρτίου 2020 και τουλάχιστον 10-25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

  • Στο διάστημα 16-18 Μαρτίου στην Ελλάδα διαπιστώθηκε 48,5% μείωση ρύπων του διοξειδίου του αζώτου και 48,8% μείωση αιωρούμενων σωματιδίων
  • Στην Κίνα παρατηρείται μείωση 25% των εκπομπών του άνθρακα και στην Ιταλία δραστική μείωση των εκπομπών του ΝΟ2

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ