Ουκρανία: Διεθνής ανησυχία για αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία

Ουκρανία: Διεθνής ανησυχία για αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία
8162015 06.04.2022 An armored personnel carrier of the DPR People's Militia rides down the street in the Levoberezhny district of Mariupol, Donetsk People's Republic. Mihail Andronik / Sputnik (Photo by Mihail Andronik / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν χθες Δευτέρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες βράδυ σε διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια. Στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν χθες Δευτέρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στον νότιο τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις πληροφορίες περί χρήσης χημικού όπλου από δυνάμεις της Ρωσίας στη Μαριούπολη (Πεντάγωνο)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.




«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Λιζ Τρας: Απάνθρωπη κλιμάκωση η χρήση χημικών όπλων

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.