Ουκρανία: Ο Ζελένσκι θέλει κατάπαυση του πυρός από τις 12 Μαΐου για να συζητήσει με τον Πούτιν
- 11/05/2025, 10:58
- SHARE

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε έμπρακτη κατάπαυση του πυρός από τη Ρωσία στον πόλεμο των δύο χωρών ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Απαντώντας στην πρόταση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο, ο Ζελένσι ανέφερε σε ανάρτηση του πως «είναι θετικό σημάδι το γεγονός ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να εξετάζουν το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου. Όλος ο κόσμος το περίμενε εδώ και πολύ καιρό. Και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό κάθε πολέμου είναι η κατάπαυση του πυρός.
Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί, έστω και για μία μέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την κατάπαυση του πυρός – πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη – από αύριο, 12 Μαΐου, και η Ουκρανία είναι έτοιμη να συναντηθεί».
Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν δήλωσε πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής πως «προτείνουμε στο Κίεβο να ξαναρχίσει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, ήδη από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη διευκόλυνση των συνομιλιών, οι οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός.
«Η πρότασή μας, όπως λένε, είναι στο τραπέζι. Η απόφαση εναπόκειται πλέον στις ουκρανικές αρχές και τους επιμελητές τους, οι οποίοι, όπως φαίνεται, καθοδηγούνται από τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες τους και όχι από τα συμφέροντα των λαών τους».
Σημειώνεται πως ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την πρόταση της Δύσης για «μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, με έναρξη τη Δευτέρα.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεσμεύθηκε χωρίς να θέσει κανέναν όρο. Τώρα περιμένουμε μια εξίσου σαφή απάντηση από τη Ρωσία.
Δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις όσο μιλούν τα όπλα. Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος, ενώ ταυτόχρονα βομβαρδίζονται άμαχοι πολίτες.
Χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Για την ειρήνη».
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Πούτιν, είχε προτείνει αρκετές εκεχειρίες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις, μιας εκεχειρίας το Πάσχα και, πιο πρόσφατα, μιας 72ωρης εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 80 χρόνια από τη νίκη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας του Μαΐου, η Ουκρανία επιτέθηκε στη Ρωσία με 524 αεροσκάφη drone, 45 θαλάσσια drone και έναν αριθμό δυτικών πυραύλων, ενώ η Ρωσία απώθησε πέντε επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση των προσωρινών εκεχειριών, συμπεριλαμβανομένης της εκεχειρίας της 8ης-10ης Μαΐου.
Παρά την έκκληση του Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ρωσία εξαπέλυσε την Κυριακή επίθεση με drones στο Κίεβο και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, τραυματίζοντας ένα άτομο στην περιοχή γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα και προκαλώντας ζημιές σε αρκετές ιδιωτικές κατοικίες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Το σχέδιο του 2022
Λίγες ημέρες μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία και η Ουκρανία ξεκίνησαν συνομιλίες στη Λευκορωσία, οι οποίες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Ένα προσχέδιο που συμφωνήθηκε εκεί και καθόριζε ένα πλαίσιο για μια πιθανή διευθέτηση έγινε γνωστό ως «Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης».
Οι συνομιλίες διακόπηκαν τον Μάιο, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι μπορεί να επιτευχθεί διευθέτηση σύμφωνα με τις γραμμές του Ανακοινωθέντος της Κωνσταντινούπολης. Ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει επίσης αναφερθεί στο σχέδιο του 2022 ως πιθανό οδηγό για μελλοντική ειρήνη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου έχει εξετάσει το Reuters, η Ουκρανία θα συμφωνούσε σε μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και άλλα έθνη όπως η Λευκορωσία, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία και η Τουρκία.
Η Ουκρανία ουσιαστικά συμφώνησε προσωρινά στη μη πυρηνική ουδετερότητα και στο να μην είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα μια εγγύηση ασφαλείας η οποία, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας, θα υποχρέωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να πολεμήσουν άμεσα τη Ρωσία.
Το ζήτημα του εδάφους στο σχέδιο του 2022 ήταν δευτερεύον σε σχέση με την εγγύηση ασφαλείας – που θεωρήθηκε από διπλωμάτες και στις δύο πλευρές ως το μακράν μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη.
Η Ουκρανία, μετά την εισβολή της, ήθελε να εγγυηθεί την ασφάλειά της, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ήταν επιφυλακτικοί στο να εγκλωβιστούν σε έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του 2022, θα διευκολυνθεί η πορεία της Ουκρανίας προς την πιθανή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία ήθελε περιορισμούς στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και την κατάργηση νόμων που η Μόσχα θεωρεί διακρίσεις εις βάρος των ρωσόφωνων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters.