Ουκρανία: Σφοδρές επιθέσεις κατά του Κιέβου και νέες ρωσικές καταλήψεις σε Ντονέτσκ και Σούμι

Ουκρανία: Σφοδρές επιθέσεις κατά του Κιέβου και νέες ρωσικές καταλήψεις σε Ντονέτσκ και Σούμι
epa09844615 A statue of a warrior with a sword is seen at a checkpoint on the outskirt of Kiev (Kyiv), Ukraine, 23 March 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of announcements by Western countries to impose severe economic sanctions on Russia. EPA/ATEF SAFADI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η στρατιωτική και ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται.

Για δεύτερη διαδοχική νύχτα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε συντονισμένες αεροπορικές επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον ουκρανικών στόχων, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και εκτεταμένες καταστροφές. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη του Κιέβου, Μικόλα Καλάσνικ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν από τις επιδρομές στην Ομπούχιβ και την Μπούτσα.

Στο Χάρκοβο, τρεις διαφορετικές τοποθεσίες επλήγησαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ στο λιμάνι της Οδησσού και στις περιφέρειες Μικολάιβ και Χερσώνα καταγράφηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές. Οι εικόνες πυρκαγιών που κυκλοφορούν στο Telegram ενισχύουν την εικόνα μιας ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης.

Το προηγούμενο βράδυ, η Μόσχα εξαπέλυσε περίπου 250 drones και 14 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου, σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου, τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άτομα και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Ουκρανία προχωρούν σε ανταλλαγές αιχμαλώτων, με 307 στρατιωτικούς από κάθε πλευρά να απελευθερώνονται, στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Στο μέτωπο των χερσαίων συγκρούσεων, η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη των κοινοτήτων Στούποτσκι και Οντράντνε στο Ντονέτσκ, καθώς και της πόλης Λόκνια στην περιφέρεια Σούμι. Η τελευταία θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» στα βόρεια σύνορα, σε μια προσπάθεια αποτροπής μελλοντικών ουκρανικών επιθέσεων ανάλογων εκείνης στο Κουρσκ τον περασμένο Αύγουστο.

Η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο συνεχίζει να επιδεινώνεται, καθώς η διπλωματική στασιμότητα και οι εντεινόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις καθιστούν αβέβαιο το μέλλον της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: