Ουκρανία: Στα 11 δισ. δολάρια η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ

Ουκρανία: Στα 11 δισ. δολάρια η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ
epaselect epa09793544 Aftermath of an overnight shelling on Ukrainian military facilities in Brovary near Kiev (Kyiv), Ukraine, 01 March 2022. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of announcements by Western countries to impose severe economic sanctions on Russia. EPA/SERGEY DOLZHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εισβολή της Ρωσίας βρίσκεται σε σχεδόν επιχειρησιακό αδιέξοδο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Με την τελευταία δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι συνολικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ φτάνουν τα 10,9 δισ. δολάρια. Η νέα προσφορά περιλαμβάνει πρόσθετα πυραυλικά συστήματα HIMARS, τα οποία βοήθησαν το Κίεβο να επιβραδύνει την προέλαση της Μόσχας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η εισβολή της Ρωσίας βρίσκεται σε σχεδόν επιχειρησιακό αδιέξοδο, με καμία από τις δύο πλευρές να μην είναι προς το παρόν σε θέση να εξαπολύσει επίθεση που θα επηρέαζε ουσιαστικά την πορεία της σύγκρουσης, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι.

Οι συχνές εκρήξεις πίσω από τις γραμμές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, “πιθανώς καταπονούν τη ρωσική υλικοτεχνική υποδομή και την αεροπορική βάση στο νότο”, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συνθήκες προς το παρόν είναι ως επί το πλείστον στάσιμες, ανέφερε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει στον έκτο μήνας της και την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν ελάχιστες αλλαγές στον εδαφικό έλεγχο κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Ντονμπάς.

Οι δυνάμεις της Μόσχας βομβάρδισαν πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές στις περιοχές Bilopilla και Krasnopilla στη βόρεια περιοχή Sumy, ανέφερε σε ενημέρωση το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στην κατεύθυνση Slobozhansky, η Ρωσία διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις με στόχο να κρατήσει τις κατεχόμενες περιοχές και να αποτρέψει μια αντεπίθεση, ενώ σε ορισμένα σημεία προσπαθεί να βελτιώσει την επιχειρησιακή της θέση. Η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει την περιοχή του Χαρκόβου.

Η Gazprom δήλωσε ότι θα σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του κύριου αγωγού της για τρεις ημέρες για να πραγματοποιήσει συντήρηση, συμπιέζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό, την ώρα που η Γερμανία και άλλες χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν αποθέματα για τον χειμώνα. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως και 9%.