Ουκρανικό: Συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι ακόμη και μέσα στην εβδομάδα
- 24/11/2025, 10:30
- SHARE
Ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί το αν το τελεσίγραφο που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να υπογράψει το αμφιλεγόμενο σχέδιο ειρήνης 28 σημείων μέχρι την αργία των Ευχαριστιών την Πέμπτη, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας συζητούν το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου στην Ουάσινγκτον ακόμη και μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι συνομιλίες της Γενεύης οδηγούν σε «επικαιροποιημένο και εξειδικευμένο πλαίσιο ειρήνης».
Αλλαγές επί του αμερικανικού σχεδίου των 28 σημείων για την Ουκρανία παραδέχεται ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο από τη Γενεύη, τονίζοντας ότι έχει σημειωθεί «τεράστια πρόοδος» στην επεξεργασία του σχεδίου, αλλά «υπάρχει ακόμη κάποια δουλειά που πρέπει να γίνει».
Κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ δήλωσε ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα πρέπει να συμφωνηθεί από τους προέδρους της Ουκρανίας και των ΗΠΑ προτού υποβληθεί στη Ρωσία και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα υπό διαπραγμάτευση.
Οι αναφορές για τη συνάντηση ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι για «μηδενική ευγνωμοσύνη» και επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αγοραστή ρωσικού πετρελαίου.
«Η “ηγεσία” της Ουκρανίας εξέφρασε μηδενική ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές μας και η Ευρώπη συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ εντύπωση προκαλεί το ότι ο Τραμπ βάζει σε εισαγωγικά τη λέξη «ηγεσία», στην τελευταία του ανάρτηση.
Η απάντηση του Ζελένσκι ήταν να δηλώσει ευγνώμων και να τονίσει ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η ομάδα του Προέδρου Τραμπ ακούει τις ανησυχίες του Κιέβου».