Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχεται μέσα στον Μάρτιο πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχεται μέσα στον Μάρτιο πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
European Commission President Ursula von der Leyen arrives for a plenary session of the European Parliament in Brussels on May 27, 2020, amid the crisis linked with the Covid-19 pandemic caused by the novel coronavirus. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Μάρτιο πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού κατά της Covid-19, το οποίο θα ισχύει για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ταξιδέψουν πιο ελεύθερα κατά την περίοδο των θερινών διακοπών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την επικείμενη νομοθετική πρόταση σε ομιλία της σήμερα προς γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές, ενώ έδωσε μερικές περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενα μηνύματά της στο Twitter.

Το «ψηφιακό πράσινο διαβατήριο» θα περιέχει την απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιασθεί, τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί και πληροφορίες για την ανάρρωση ανθρώπων που είχαν νοσήσει με Covid-19.

«Ο στόχος είναι να μπορέσουμε σταδιακά να τους επιτρέψουμε να κινούνται με ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το εξωτερικό — για δουλειά ή τουρισμό», έγραψε η φον ντερ Λάιεν σ’ ένα μήνυμα στο Twitter.

Η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει πως θα επιδιώξει να αποφύγει τις διακρίσεις σε βάρος πολιτών που δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί.

Ο σκοπός του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών, υπογράμμισε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων διευκρινίζοντας ότι τo πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βασίζεται στην ιατρική κατάσταση με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών.

Υπέρ της πρότασης η Γερμανία

Υπέρ της ταχείας ανάπτυξης και καθιέρωσης ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, απορρίπτοντας μάλιστα το επιχείρημα που χρησιμοποιεί συχνά η Καγκελάριος περί «ίσης μεταχείρισης» εμβολιασμένων και μη.

«Θα έπρεπε ήδη να εργαζόμαστε πυρετωδώς για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού – καλύτερα μάλιστα για το ψηφιακό στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα», δηλώνει ο κ. Μάας στην εφημερίδα BILD και τονίζει ότι σε αυτή την πανδημία χάσαμε πολύτιμο χρόνο, επειδή δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως λύσεις για προβλήματα που μπορούσαν να προβλεφθούν». Το «διαβατήριο εμβολιασμού» θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να είναι έτοιμο προς χρήση ήδη το καλοκαίρι.

«Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρχει και η βεβαιότητα σχετικά με το εάν πράγματι οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο μεταδοτικοί», διευκρινίζει ο κ. Μάας, επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θεωρεί ζήτημα αλληλεγγύης το να πρέπει οι εμβολιασμένοι – για λόγους δήθεν δίκαιης αντιμετώπισης – να στερούνται βασικά δικαιώματά τους για περισσότερο χρόνο απ’ όσο είναι απαραίτητο. Οι «πρώτα – εμβολιασμένοι» δεν στερούν κάτι από τους «αργότερα εμβολιασμένους», δηλώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εγώ σε κάθε περίπτωση δεν θα ζήλευα τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ούτε τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι υπέφεραν ιδιαίτερα από αυτή την πανδημία, εάν ανακτούσαν το ταχύτερο δυνατόν τις ελευθερίες τους. Και γι’ αυτό το διαβατήριο εμβολιασμού μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο».