Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ το έκανε με τον τρόπο της και τα κατάφερε

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ το έκανε με τον τρόπο της και τα κατάφερε
epa09037989 European Commission President Ursula von der Leyen speaks during a news conference following a video conference on security and defence and on the EU's Southern Neighborhood with European leaders and NATO Secretary General Stoltenberg in Brussels, Belgium, 26 February 2021. EPA/JOHANNA GERON / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόεδρος της Κομισιόν, στην ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης», υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο έγινε διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, ισχυριζόμενη ότι στέφθηκε με επιτυχία. Έθεσε, παράλληλα, τους βασικούς στόχους για το νέο έτος.

«Το κάναμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο και τα καταφέραμε!». Αυτό ισχυρίστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας της στην Ευρωβουλή για την Κατάσταση της Ένωσης. Μια ομιλία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η νέα γενιά- «η ΕΕ θα είναι πιο ισχυρή εάν μοιάσει στην επόμενη γενιά και προσαρμοστεί στις ανάγκες της», όπως είπε, επικαλούμενη και τον Ζακ Ντελόρ.

Αναφερόμενη στην πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία, η φον ντερ Λάιεν υπεραμύνθηκε της πολιτικής που εφαρμόστηκε τους προηγούμενους μήνες, τόσο σε επίπεδο υγειονομικής κρίσης όσο και στην οικονομία.

Όσον αφορά την υγεία, στάθηκε ιδιαιτέρως σε τρία σημεία- αν και, παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να βιώσουμε μια «πανδημία των ανεμβολίαστων».

Πρώτον, στάθηκε στο γεγονός ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην κορυφή παγκοσμίως όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το οποίο πλησιάζει το 70% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κι αυτό, τη στιγμή που έχει διαθέσει σχεδόν τη μισή παραγωγή εμβολίων- περίπου 700 εκατ. δόσεις- σε χώρες εκτός ΕΕ, ενώ προτίθεται να δωρήσει άλλα 200 εκατ. μέχρι τα μέσα του 2022 στις πιο φτωχές χώρες.

Δεύτερον, αναφέρθηκε στην τεράστια επιτυχία που συνιστά η υιοθέτηση και εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπου η Ευρώπη αποδείχθηκε πρωτοπόρος. Και τρίτον, δεσμεύτηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον, με την ταχεία προώθηση της Ευρωπαϊκής Υγειονομικής Ένωσης.

Σε σχέση με την οικονομία, η πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σε μια σύγκριση με την χρηματοπιστωτική κρίση. Όπως είπε, ενώ τότε χρειάστηκαν 8 χρόνια προκειμένου η οικονομία να επιστρέψει στα προ κρίση επίπεδα, αυτή τη φορά 19 από τα 27 κράτη-μέλη θα το καταφέρουν φέτος και τα υπόλοιπα εντός του 2022.

Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε πως η Ευρώπη έχει διδαχθεί από την εμπειρία του παρελθόντος και δεν πρόκειται να σπεύσει πρόωρα να ανακηρύξει τη νίκη της. Γι’ αυτό και, όπως είπε, επενδύει μακροπρόθεσμα στο μέλλον, με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως ήταν φυσικό, η φον ντερ Λάιεν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στον στόχο της «πράσινης Ευρώπης», η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να τιμήσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί (είναι γνωστό, άλλωστε, πως υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες), ενώ εξήγγειλε τον διπλασιασμό της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ειδικά προς τις πιο ευάλωτες χώρες.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η υπόθεση της τεχνολογικής υπεροχής και αυτονομίας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, έθεσε ως στόχο η ΕΕ να ηγηθεί παγκοσμίως στον κλάδο των ημιαγωγών και μικροεπεξεργαστών.