Ούτε δολάριο, ούτε ευρώ. Ρωσία και Τουρκία θα συναλλάσσονται σε λίρα και ρούβλι

Ούτε δολάριο, ούτε ευρώ. Ρωσία και Τουρκία θα συναλλάσσονται σε λίρα και ρούβλι
epa07847270 Russian President Vladimir Putin (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) talk after a joint news conference with Iranian President following their trilateral talks in Ankara, Turkey, 16 September 2019. The leaders of Russia, Iran and Turkey meet in the Turkish capital to negotiate on a long-term settlement in Syria. EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δύο χώρες προχώρησαν σε συμφωνία η οποία προβλέπει τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων για πληρωμές και συναλλαγές.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει την χρήση των εθνικών τους νομισμάτων σε πληρωμές και συναλλαγές, όπως και τη διεύρυνση της διατραπεζικής τους συνεργασίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκ μέρους της Ρωσίας τη συμφωνία υπέγραψε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και εκ μέρους της Τουρκίας ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο βασικός στόχος της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Οκτωβρίου, προβλέπει την αύξηση και την σταδιακή μετάβαση στη χρήση των εθνικών νομισμάτων ( ρουβλίου και τουρκικής λίρας) στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, την δημιουργία ανάλογων υποδομών στην οικονομική αγορά και την ενίσχυση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων μεταξύ των επιχειρήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την σύνδεση των τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων με τη ρωσική εκδοχή του SWIFT (σύστημα διεθνών διατραπεζικών συναλλαγών) και την δημιουργία υποδομών ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται η ρωσική κάρτα συναλλαγών MIR την οποία η Μόσχα σχεδίασε ως εναλλακτική των MasterCard και VISA.