Ούτε ένα δολάριο δεν πλήρωσε η Amazon σε φόρους το 2018

Παρόλο που η εταιρεία διπλασίασε τα κέρδη της τον περασμένο χρόνο, στα 11,2 δισ. δολάρια.

Για όλους εκείνους που αναρωτιούνται πόσα μπορεί να πληρώνει σε φόρους μια εταιρεία κολοσσός όπως η Amazon, μια έκθεση του Ινστιτούτου Φορολόγησης και Οικονομίας (ITEP) έδωσε την απάντηση. Αυτή όμως, δικαίως, δυσαρέστησε (έως και εξόργισε) πολλούς.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Fortune, βασιζόμενο στην σχετική έκθεση, η Amazon με σημερινή τρέχουσα αξία σχεδόν 800 δισεκ δολαρίων δεν θα πληρώσει ούτε ένα δολάριο σε φόρους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της για το 2017-2018 διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 11,2δισεκ. δολάρια έναντι 5,6 δισ. δολαρίων.

Η δε Amazon για το 2018 δήλωσε επιστροφή φόρου εισοδήματος 129 εκατ. ευρώ μειώνοντας το ποσοστό φορολόγησης στο -1%.

Ως ήταν φυσικό, ο προκλητικά χαμηλός φορολογικός συντελεστής για την Amazon προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με πρώτο τον Μπέρνι Σάντερς.

«Όταν πληρώνεις 119δολάρια το χρόνο για να γίνεις Prime Member της Amazon, έχεις πληρώσει περισσότερα απ′ ό,τι η Amazon σε φόρους. Η δουλειά μας είναι: να καταργήσουμε τις φορολογικές ελαφρύνσεις Τραμπ για το 1% και τις μεγάλες επιχειρήσεις και να απαιτήσουμε να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί».