Ούτε οι καρδινάλιοι γνωρίζουν ποιος θα είναι ο επόμενος Πάπας – «Το παιχνίδι παίζεται ακόμα»
- 06/05/2025, 18:00
- SHARE

Οι καθολικοί καρδινάλιοι που εισέρχονται στο κονκλάβιο την Τετάρτη για την επιλογή του νέου Πάπα δεν έχουν ακόμη σαφή ιδέα για το ποιος θα αναδειχθεί διάδοχος του Φραγκίσκου και οι ομιλίες μεμονωμένων κληρικών σε συναντήσεις αυτή την εβδομάδα μπορεί να είναι καθοριστικές.
Οι 133 καρδινάλιοι πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινές συναντήσεις για να συζητήσουν θέματα που αντιμετωπίζει η Καθολική Εκκλησία των 1,4 δισεκατομμυρίων μελών πριν από το κονκλάβιο, όταν θα απομονωθούν σε ένα ξενοδοχείο και θα τους απαγορευτεί η επαφή με τον έξω κόσμο.
Ενώ υπάρχουν μερικοί καρδινάλιοι που θεωρούνται επικρατέστεροι για να διαδεχθούν τον Πάπα Φραγκίσκο – δύο που αναφέρονται συχνά είναι ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε – πολλοί από τους κληρικούς που θα ψηφίσουν δεν έχουν αποφασίσει.
«Η λίστα μου αλλάζει και νομίζω ότι θα συνεχίσει να αλλάζει», δήλωσε στο Reuters ο Βρετανός καρδινάλιος Βίνσεντ Νίκολς, που συμμετέχει στο πρώτο του κονκλάβιο. «Είναι μια διαδικασία που για μένα απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί, πολύ από το να ολοκληρωθεί».
Καθώς οι καρδινάλιοι συναντώνται αυτή την εβδομάδα σε αυτό που ονομάζεται «γενική συνέλευση», μεμονωμένοι κληρικοί μπορούν να προσφέρουν ομιλίες για να δώσουν το όραμά τους για το μέλλον της παγκόσμιας πίστης.
Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου του 2013, ήταν σε αυτή την περίοδο που ο Αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο έδωσε μια ομιλία που, κατά πολλούς, εντυπωσίασε βαθιά τους ομολόγους του. Λίγες ημέρες αργότερα, εξελέγη ως Φραγκίσκος.
Ο Νίκολς, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Εκκλησίας στην Αγγλία και την Ουαλία, δήλωσε ότι οι ομιλίες αυτή τη φορά ήταν και πάλι καθοριστικές για τη διαμόρφωση απόψεων σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Πάπας.
«Θα υπάρξουν αυτές οι στιγμές που σαν να πέφτει μια πέτρα σε μια λίμνη και οι κυματισμοί θα βγουν και θα κάθομαι εκεί και θα σκέφτομαι: «Α, ναι, αυτό είναι σημαντικό»», είπε ο καρδινάλιος.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν καρδινάλιοι επικρατέστεροι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν Πάπας, ο Νίκολς απάντησε: «Ήρθα με μερικές ιδέες … (και) έχουν αλλάξει».
Ο καρδινάλιος Γουίλιαμ Γκοχ Σενγκ Τσάι, αρχιεπίσκοπος της Σιγκαπούρης, δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι και ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος Πάπας. «Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε», είπε. «Δεν έχουμε αρχίσει ακόμη να ψηφίζουμε, οπότε δεν ξέρουμε. Το παιχνίδι συνεχίζεται ακόμη».
Το ίδιο το κονκλάβιο αρχίζει το πρωί της Τετάρτης με την τέλεση ειδικής λειτουργίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Το απόγευμα, οι καρδινάλιοι θα μεταβούν επισήμως στην Καπέλα Σιξτίνα, τον ιστορικό λατρευτικό χώρο του 15ου αιώνα που κοσμείται με τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου, όπου θα αρχίσουν να ψηφίζουν για τον επόμενο Πάπα.
Αναμένεται να λάβουν μία ψήφο το απόγευμα της Τετάρτης.Τις επόμενες ημέρες θα έχουν δύο ψηφοφορίες κάθε πρωί και απόγευμα.
Χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να εκλεγεί κάποιος.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του κονκλάβιου, εάν δεν έχει επιλεγεί κάποιος μετά τις τρεις πρώτες ημέρες, οι καρδινάλιοι θα πρέπει να κάνουν μια ημερήσια «παύση προσευχής» πριν συνεχίσουν.
Το μόνο σήμα που θα δίνεται στον έξω κόσμο για τις διαβουλεύσεις θα προέρχεται από μια καμινάδα που έχει εγκατασταθεί πάνω από το παρεκκλήσι. Οι καρδινάλιοι θα καίνε τα ψηφοδέλτιά τους, προσθέτοντας ένα χημικό προϊόν για να δημιουργήσουν ένα από τα δύο χρώματα καπνού: μαύρο για μια ψηφοφορία χωρίς αποτέλεσμα- λευκό όταν υπάρχει νέος πάπας.
Ο Ιταλός καρδινάλιος Φερνάντο Φιλόνι, πρώην αξιωματούχος του Βατικανού που συμμετέχει στο δεύτερο κονκλάβιο του, δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι αναμένει ότι οι πρώτες ψηφοφορίες θα είναι αναποφάσιστες.
«Οι δύο πρώτες ψηφοφορίες είναι για τον προσανατολισμό, στη συνέχεια αρχίζουμε να συνοψίζουμε τα πράγματα», είπε.
Το γεγονός ότι οι καρδινάλιοι είναι απομονωμένοι από τον κόσμο και ζουν και τρώνε μαζί στον ξενώνα Santa Marta του Βατικανού, είναι επίσης σημαντικό, δήλωσε ο Φιλόνι.
«Όταν ψηφίζουμε, δεν μιλάμε, αλλά μετά τρώμε μαζί, ζούμε μαζί και συγκρίνουμε σημειώσεις», είπε.
Πηγή: reuters.com