Οβίδες και ρουκέτες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Οβίδες και ρουκέτες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Μνήμες πολέμου ξύπνησαν σήμερα το πρωί από το σοβαρότερο περιστατικό που έχει σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια στα σύνορα των δύο χωρών.

Μνήμες από τον «Πόλεμο των 34 ημερών» του 2006 ξύπνησαν σήμερα το πρωί από την ανταλλαγή πυρών που διεξήχθη μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, το ισραηλινό πυροβολικό εκτόξευσε περί τις είκοσι οβίδες εναντίον μεθοριακής περιοχής εντός του νοτίου Λιβάνου, απ΄όπου ρουκέτες είχαν ριφθεί νωρίτερα εναντίον του ισραηλινού εδάφους

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι απάντησε με ρίψεις οβίδων. Και στις δύο πλευρές, τα βλήματα έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Πρόκειται για το σοβαρότερο συνοριακό επεισόδιο από τον Αύγουστο του 2010, όταν ένας Ισραηλινός στρατιώτης, καθώς και δύο στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος του Λιβάνου είχαν σκοτωθεί.

«Περί τις είκοσι οβίδες που ερρίφθησαν από το ισραηλινό έδαφος έπεσαν στη μεθοριακή περιοχή Αρκούμπ, μετά τη ρίψη ρουκετών εναντίον του Ισραήλ σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε λιβανική πηγή.

«Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στις ρίψεις ρουκετών από τον Λίβανο που δεν προκάλεσαν θύματα, στοχεύοντας τον τομέα απ’ όπου ερρίφθησαν οι ρουκέτες αυτές», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διευκρινίζοντας ότι οι ρουκέτες εξερράγησαν δυτικά της πόλης Κιριάτ Σμόνα, στο νότιο Ισραήλ. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο για δύο ρουκέτες που ερρίφθησαν από τον Λίβανο και τρεις οβίδες που εκτόξευσε σε αντίποινα το Ισραήλ.

Η ένταση αυξήθηκε ξαφνικά στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μετά τον θάνατο ενός Ισραηλινού στρατιώτη στις 16 Δεκεμβρίου από πυρά ελεύθερου σκοπευτή του λιβανικού στρατού. Μετά το περιστατικό αυτό, ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είχε συνομιλίες με τις δύο πλευρές για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Οι πτυχές ενός μεγάλου σκανδάλου

Εν τω μεταξύ υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στη Βηρυτό η κηδεία του Μοχάμεντ Σατάχ, μέλους του συνασπισμού της «14ης Μαρτίου» που τάσσεται κατά του συριακού καθεστώτος και της σιιτικής Χεζμπολάχ, ο οποίος δολοφονήθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο την Παρασκευή.

Πολλά οχήματα του στρατού του Λιβάνου έχουν σταθμεύσει περιμετρικά του κέντρου της Βηρυτού, όπου ο Σατάχ και ακόμη έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή και όπου ο Λιβανέζος πολιτικός θα ταφεί.

Η αστυνομία έχει επιβάλει απαγόρευση στάθμευσης των αυτοκινήτων στις οδικές αρτηρίες του κέντρου της πόλης και στις γύρω περιοχές, τη στιγμή που η χώρα ζει εκ νέου τον φόβο των στοχευμένων δολοφονιών, οι οποίες έπληξαν από το 2005 έως το 2012 προσωπικότητες επικριτικές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του λιβανέζου συμμάχου του, τη σιιτική Χεζμπολάχ.

Ο Σατάχ που θεωρείτο ένα από τα ισχυρότερα στελέχη του συνασπισμού της «14ης Μαρτίου», που επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος στη Συρία και την περιθωριοποίηση της Χεζμπολάχ, θα ταφεί στο μαυσωλείο του Ραφίκ Χαρίρι, του πρώην πρωθυπουργού που επίσης δολοφονήθηκε το 2005 σε μια επίθεση η οποία βύθισε τον Λίβανο σε οξεία πολιτική κρίση.

Δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία του Σατάχ, αλλά ο συνασπισμός της «14ης Μαρτίου» ενοχοποιεί την κυβέρνηση της Δαμασκού και τη Χεζμπολάχ. Το σιιτικό κίνημα κατήγγειλε τη δολοφονία ως μια απόπειρα για να “καταστραφεί η εθνική ενότητα”, ενώ η Δαμασκός αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ο Σατάχ, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, ήταν στενός συνεργάτης του Σάαντ Χαρίρι, πρώην πρωθυπουργού και γιου του Ραφίκ Χαρίρι. Θεωρείτο μετριοπαθής προσωπικότητα και πολιτικός του διαλόγου, σε μια χώρα που έχει βαθιά διχαστεί ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους επικριτές του καθεστώτος της Δαμασκού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Ειρηνευτική αποστολή του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή