Oxford Economics: Ξεκάθαρα στους νικητές του 2022 η Ελλάδα, με ώθηση από τον Τουρισμό

Oxford Economics: Ξεκάθαρα στους νικητές του 2022 η Ελλάδα, με ώθηση από τον Τουρισμό
Η Oxford Economics είναι θετική σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγει ο Τουρισμός, χάρη στα δεδομένα υψηλής συχνότητας που έχει στη διάθεσή της

Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα είναι οι ξεκάθαροι νικητές το 2022 όσον αφορά την ανάπτυξη, αναφέρει η Oxford Economics…

Οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης επιδεινώνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες.

Η προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη το 2022 με την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την άρση των περιορισμών κινητικότητας, που είχαν επιβληθεί λόγω Covid, μετατρέπεται σε φόβο…

H ανησυχία ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίσει ύφεση, εν μέσω ενός τοξικού κοκτέιλ γεωπολιτικών εντάσεων, αυξανόμενου πληθωρισμού, μείωσης της εμπιστοσύνης, υψηλότερων επιτοκίων και επίμονων θεμάτων που αφορούν διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, εντείνεται.

Αν και, σύμφωνα με την Oxford Economics, δεν προβλέπεται ύφεση στη ζώνη του ευρώ, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα ο οίκος να μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη.

Και παρότι η υποβάθμιση των εν λόγω προοπτικών είναι μια ιστορία που αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε ολόκληρη την περιοχή, που είναι ενδιαφέρον να επισημανθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Oxford Economics, οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης θα ξεπεράσουν τις υπόλοιπες οικονομίες φέτος.

Ο κύριος μοχλός πίσω από αυτήν την απόκλιση είναι ο τουριστικός τομέας.

Παρά τον φόβο πως ο αντίκτυπος της παραλλαγής Omicron της Covid θα έχει σφοδρές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, όπως και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Oxford Economics είναι θετική σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγει ο Τουρισμός, χάρη στα δεδομένα υψηλής συχνότητας που έχει στη διάθεσή της.

Αυτή η θετική άποψη συνεχίζει να ενισχύεται με κάθε νέο datapoint που δημοσιεύεται, ειδικά μετά τα εξαιρετικά στοιχεία που βγαίνουν από την περίοδο του Πάσχα, το πρώτο αληθινό τεστ για τον τουριστικό τομέα, αναφέρει ο οίκος.

Οι εξαιρετικές προοπτικές για τον κλάδο σημαίνουν ότι τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά τουριστικά hotspot θα είναι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών φέτος.

Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία φαίνονται ξεκάθαροι σχετικοί νικητές το 2022 όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Σε σχέση με τη δύναμη του τουρισμού, ο δεύτερος πυλώνας που υπογραμμίζει τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης για τη Νότια Ευρώπη προέρχεται από τη μετάβαση από την κατανάλωση αγαθών στις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η ισχυρή αύξηση των «κοινωνικών» δαπανών φέτος (που ορίζεται ως η καταναλωτική δαπάνη σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αναψυχή) συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ.