Οξύνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας: Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει ο Αμερικανός πρέσβης

Οξύνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας: Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει ο Αμερικανός πρέσβης
epa06636946 A flag of the USA is seen in front of the Embassy of the United States of America in Moscow, Russia, 30 March 2018. In response to new US sanctions imposed on Russia over the Skripal poisoning case, Russia will expel 60 US diplomats and close the US Consulate General in St. Petersburg, Russian Foreign Minister Sergei Lavrov announced on 29 March 2018. The Russian authorities have given a two-day notice to the United States Consulate General in St. Petersburg to entirely vacate the building. EPA/YURI KOCHETKOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσω απευθείας με τους νέους μου συναδέλφους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον για την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία» δήλωσε ο Τζο Σάλιβαν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες για «διαβουλεύσεις» επιστρέφει ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία, Τζο Σάλιβαν, εν μέσω αύξησης της έντασης στις αμερικανορωσικές σχέσεις.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσω απευθείας με τους νέους μου συναδέλφους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον για την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία» δήλωσε ο Τζο Σάλιβαν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Ρεμπέκα Ρος.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο προέτρεψε τον Αμερικανό διπλωμάτη να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «απρόκλητη κλιμάκωση» της Ρωσίας, με αφορμή την επιβολή περιορισμών στη ναυσιπλοΐα πολεμικών και κρατικών σκαφών σε τρεις περιοχές ανοικτά της Κριμαίας

Την Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε πως «αναστέλλει» για έξι μήνες, από την 24η Απριλίου ως την 31η Οκτωβρίου, «τη διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη».

Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει φθάσει σε κρεσέντο εδώ και εβδομάδες, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα πως αναζητεί casus belli για να προχωρήσει σε εισβολή και το Κρεμλίνο να κατηγορεί το Κίεβο πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.