Π. Πολύδωρος (Mastercard): «Θα ήθελα να δω περισσότερη καινοτομία στον κλάδο»

Π. Πολύδωρος (Mastercard): «Θα ήθελα να δω περισσότερη καινοτομία στον κλάδο»
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο Έλληνας σταδιακά αγκαλιάζει τις ηλεκτρονικές πληρωμές, όμως παραμένει δύσπιστος ως προς την ασφάλεια των συναλλαγών στο διαδίκτυο.

Το 2023 η αγορά πληρωμών με κάρτα αναπτύχθηκε στη χώρα μας κατά 15% αγγίζοντας τα 62 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση για την τρέχουσα χρόνια τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 14%. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Έλληνας σταδιακά αγκαλιάζει τις ηλεκτρονικές πληρωμές, χρησιμοποιεί την πιστωτική/χρεωστική κάρτα στην καθημερινότητά του, όμως παραμένει δύσπιστος ως προς την ασφάλεια των συναλλαγών στο διαδίκτυο.

«Αναμένω τα επόμενα χρόνια ότι θα αρχίσει να υπάρχει μια κόπωση ανάπτυξης. Μην ξεχνάτε ότι από το 2015 μέχρι και σήμερα η Ελλάδα αναπτύσσεται μεσοσταθμικά 25% ετησίως» τόνισε ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα προσθέτοντας ότι έχουμε πετύχει ως αγορά 40% διείσδυση των καρτών σε καταναλωτική δαπάνη, παρόλα αυτά κατατασσόμαστε στην 18η θέση στην ΕΕ, κάτω από τον μέσο όρο.

Στα θετικά στοιχεία εστίασε στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, στην αύξηση 1,4% της καταναλωτικής δαπάνης, στην άνοδο του ΑΕΠ και του ποσοστού ανεργίας που βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Είμαστε δε από τις χώρες που χαρακτηρίζονται για την καθολική αποδοχή καρτών δίνοντας την επιλογή, τόσο στον ξένο επισκέπτη, όσο και στον Έλληνα πολίτη να πληρώσει παντού με κάρτα. Ακόμη βέβαια, όπως επεσήμανε ο κ. Πολύδωρος, λαμβάνουν παράπονα από τουρίστες που λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν με κάρτα στα ταξί από το αεροδρόμιο. Πρόσθεσε ως εξίσου σημαντική κίνηση τη διοχέτευση των τακτικών επιδομάτων ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ μέσω προπληρωμένων καρτών.

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης έκανε λόγο για δίκαιη και συμμετρική πολιτική προς όλα τα επαγγέλματα. Μάλιστα αποκάλυψε πως εξετάζονται σενάρια ώστε οι οδηγοί ταξί να ευνοηθούν φέτος από την Mastercard δίνοντας τους προνόμια και επιδοτώντας ορισμένα πράγματα στην αποδοχή καρτών, όπως για παράδειγμα το να μην υπάρχει προμήθεια για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Το κράτος βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση γιατί μέσω των συναλλαγών με κάρτα χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, το 2023 είχαμε επιπλέον έσοδα 600 εκατ. ευρώ χωρίς αυξήσεις φόρων, απλά και μόνο επειδή αυξήθηκαν οι ψηφιακές πληρωμές».

Ειδικότερα, η μέση συναλλαγή με κάρτα, η οποία στο ηλεκτρονικό εμπόριο ανέρχεται σε 33 ευρώ και 25 ευρώ στον φυσικό κόσμο, αυξάνεται σταδιακά και “από-στιγματίζεται”, ακόμα και για πολύ μικρές πληρωμές, π.χ. ένα χαμηλής αξίας αγαθό στο περίπτερο.

«Το 2015 ήταν έτος ορόσημο για τις κάρτες. Μέσα στην πανδημία παρατηρήθηκε έξαρση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ευτυχώς συνεχίζεται αυτή η τάση. Η διείσδυση της κάρτας είναι στο 27% στον όγκο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στον φυσικό κόσμο».

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και η προστασία προσωπικών δεδομένων

Ο κ. Πολύδωρος παραδέχτηκε πως ο Έλληνας εξακολουθεί να δείχνει σκεπτικισμό και έλλειμα εμπιστοσύνης αναφορικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαταλείπει στο τελικό στάδιο πληρωμής το καλάθι των αγορών, είτε προτιμά την αντικαταβολή ή την πληρωμή με POS με την παράδοση του προϊόντος.

«Έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις από την Mastercard και το οικοσύστημα γενικότερα. Καταλαβαίνω ότι το strong factor authentication δυσχεραίνει την εμπειρία του πελάτη, όμως είναι απαραίτητη η συγκεκριμένη διαδικασία».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον κλάδο του τουρισμού δεδομένου ότι εδώ έχουμε πιο πολλά οικονομικά στοιχεία που επιτρέπουν μια σαφέστερη εικόνα των συναλλαγών. Όπως ειπώθηκε, σε επίπεδο πληρωμών κατεγράφη αύξηση 14% των διασυνοριακών συναλλαγών από κάρτες του εξωτερικού, με τις συνολικές τουριστικές εισπράξεις να διαμορφώνονται κοντά στα 20 δις ευρώ.

«Παρατηρείται μετατόπιση από τον φυσικό κόσμο στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες να προσφέρουν το προϊόν του ως all inclusive πακέτο, άρα ο πελάτης προαγοράζει και μετά δεν ξοδεύει επιπλέον χρήματα. Πολλοί επιλέγουν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για τις διακοπές τους, γεγονός που πάλι μας επιτρέπει να έχουμε στοιχεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 85% του συνόλου του όγκου των πληρωμών για τη Mastercard προέρχεται από Ευρωπαίους τουρίστες.

Η αίσθηση του κ. Πολύδωρου είναι πως σταδιακά οδεύουμε προς μια κατάσταση κορεσμού και πρέπει να βρούμε διαφορετικά είδη τουρισμού να προωθήσουμε. Αξιοποιώντας τα δεδομένα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καλύτερη στόχευση.

Χρειαζόμαστε περισσότερη καινοτομία στον κλάδο

Συνέχισε λέγοντας πως το οικοσύστημα έχει οδηγηθεί σε εκδημοκρατισμό της πίστωσης, αλλά θέλει προσοχή αυτή η νέα κατάσταση για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. «Το 2024 ελπίζω να είναι έτος συνεργασιών. Ως Mastercard, είμαστε σε μια διαδικασία δημιουργίας συμμαχιών με εμπόρους και εταιρείες που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στον τρόπο που κάνουμε πωλήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως από το 2021 έχει διαμορφωθεί ένα καινούριο περιβάλλον στους εκκαθαριστές πληρωμών με 4 κολοσσούς να έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

«Προσωπικά θα ήθελα να δω περισσότερη καινοτομία σε αυτό το πεδίο. Υπάρχουν τα πρώτα συστήματα που κάνουν απρόσκοπτες τις πληρωμές, π.χ. στο polis park πληρώνεις κατά την είσοδο και την έξοδο με την Mastercard κάρτα σου, χωρίς να χρειάζεται να πας σε μηχάνημα και να βάλεις το χαρτάκι για να γίνει η χρέωση. Παράλληλα, ένας δεύτερος πυλώνας που ρίχνουμε βάρος είναι η πλατφόρμα Visit Greece. Από κοινού με τον ΕΟΤ και την EUROBANK έχουμε ενσωματώσει διάφορες εμπειρίες, τις οποίες χτίζουμε και τις προσφέρουμε μέσω app».

Μεταξύ των συνεργιών που τρέχουν, αναφέρθηκε και η συνεργασία της Mastercard με την ελληνική αστυνομία και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, τις οποίες βοηθούν στην ανίχνευση παράνομων συναλλαγών ψηφιακών νομισμάτων.

Παραδέχτηκε πως στον ηλεκτρονικό κόσμο παραμένουμε ευάλωτοι και πως οι εταιρείες δεν έχουν τις κατάλληλες λύσεις να παρακολουθούν τις πληρωμές και τις επιστροφές τους. «Εργαζόμαστε στο να βελτιστοποιήσουμε αυτό το κομμάτι. Το GenAI είναι μια τεχνολογία που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα δούμε εντυπωσιακά πράγματα στο μέλλον. Ως όμιλος επενδύουμε στην εξαγορά εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυβερνοασφαλεια».

Ο επικεφαλής της Mastercard κατέληξε λέγοντας πως οι συναλλαγές με smartphones στην Ελλάδα κινούνται αυξητικά, ωστόσο, διαμορφώνονται στο 15% και θεωρούνται αρκετά πίσω συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Γρηγορότερη και απλούστερη συναλλαγή

«Θα ήθελα η κάρτα να πάψει να είναι απλώς ένα συναλλακτικό εργαλείο, αλλά να δίνονται και προνόμια. Στην περίπτωσή μας θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε συνεργασίες όπως αυτές που έχουμε με τη Skroutz και το e-food, δίνοντας κίνητρα στις αγορές των καρτούχων μας».

Τέλος, αποκάλυψε πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στη φιλοσοφία «click to pay», ουσιαστικά θα υπάρχει ένα πορτοφόλι σε οποιοδήποτε site εμπόρου, όπου ο χρήστης θα έχει αντίστοιχη εμπειρία με αυτή που έχει στο Apple Pay.

Ψηλά στην ατζέντα του ομίλου παραμένει η βιωσιμότητα, με την στρατηγική να περιστρέφεται γύρω από την επισιτιστική ανασφάλεια, τον βιώσιμο τουρισμό, τη γυναικεία ενδυνάμωση και συμπερίληψη, τον οικονομικό αλφαβητισμό – το 2024 θα δημιουργηθεί πλατφόρμα προώθησής του- και το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: