Παγετός και χιόνια σε όλη τη χώρα – Ως την Πέμπτη θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Παγετός και χιόνια σε όλη τη χώρα – Ως την Πέμπτη θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος της επικράτειας - Χιονίζει στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Σφοδρή επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός με ισχυρούς ανέμους, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ακόμα και στα βόρεια της Αττικής. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη.

Με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνει πως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ακόμη και σε περιοχές με υψόμετρο 200 μέτρα, με αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική και νότια) θα ενταθούν περαιτέρω και θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν περαιτέρω και αύριο Τετάρτη θα φθάσουν τοπικά τα 10 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο, κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα, και ο παγετός θα είναι ισχυρός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από -20 έως -10 βαθμούς).

Στο μεταξύ, λόγω της χιονόπτωσης απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλές περιοχές της Αττικής και από την Τροχαία συνιστάται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης τα οχήματα να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε περίπτωση που θα χρειαστούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται επιχειρησιακά, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Για την καλύτερη ενημέρωση των οδηγών στην ιστοσελίδα της αστυνομίας www.hellenicpolice.gr έχει ενεργοποιηθεί ειδικό μπάνερ που θα επικαιροποιείται σχετικά με καιρικά φαινόμενα, διακοπές κυκλοφορίας και χρήση αλυσίδων σε όλη την επικράτεια.

Χιόνια έπεσαν και στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και το φαινόμενο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται να επιδεινωθεί.

Στο Ωραιόκαστρο έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού, δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, συμπληρώνοντας ότι ο μηχανισμός του δήμου παραμένει σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα από το φαινόμενο.

Χιονόπτωση σημειώνεται και στον Χορτιάτη (δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη), χωρίς, ωστόσο να καταγράφονται προβλήματα.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται και στην περιοχή της Θέρμης, προς το Ρύσιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα.

Πάντως, οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί καθώς σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου, λόγω του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Χιονοπτώσεις πυκνές κατά τόπους ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Βαθμιαία θυελλώδεις βοριάδες 7-9 μποφόρ τοπικά στο Αιγαίο και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα ενταθούν.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 έως 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από μείον 5 έως 04 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 5 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σε ορεινές, ημιορεινές, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 100-200μ στη Θεσσαλία και 400-600μ στα υπόλοιπα).
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 έως 6, στα ανατολικά 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 04 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειανατολικοί 6 έως 7, από το βράδυ 7 έως 8 μποφόρ και στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 έως 8 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια νοτιοδυτικοί 6 έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: στα βόρεια από 03 έως 06 και στα νότια από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία πιθανόν και στα βόρεια προάστια.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 6, στα ανατολικά 7 και από το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 06 έως 08 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από μείον 1 έως 01 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Τέταρτη 31-12-2014 (παραμονή πρωτοχρονιάς)

Καιρός: στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά, ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στα δυτικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές, χιονιά στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές.

Ανεμοι: στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 με 9 και στο βόρειο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασια: σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα Βόρεια θα είναι ισχυρός.