Παγκόσμια ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων

Παγκόσμια ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων
A healthcare worker places a Covid-19 PCR test vial into a bag for transportation at a Reliant Health Services testing site in Hawthorne, California on January 18, 2022. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περισσότερα από 190 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε 16 χώρες

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως μετά τις πρώτες αναφορές για κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μιας ενδημικής, μολυσματικής ασθένειας από την Αφρική που έχει προκαλέσει συναγερμό πλέον και στην Ευρώπη.   

Οι γιατροί προειδοποιούν για «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες «δυο με τρεις εβδομάδες».

Μέτρα λαμβάνονται και στις ΗΠΑ, με επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

«Δεν μου έχουν πει ακόμη ποιο είναι το επίπεδο έκθεσης, αλλά είναι κάτι για το οποίο όλοι θα πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο Μπάιντεν  από τη Νότια Κορέα λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής Quad και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να προσδιοριστεί ποιο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό.

Στη χώρα μας είναι επί τάπητος μέτρα, όπως η υποχρεωτική καραντίνα, κατά τα βελγικά πρότυπα, αλλά και η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους.

O ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε καραντίνα για τα κρούσματα του ιού.

Σε χαμηλά επίπεδα ο κίνδυνος

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ αξιολογεί τον κίνδυνο για τον γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον για την ώρα, σε χαμηλά επίπεδα. Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται δυσκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο σε σχέση με τον κορωνοϊό, κι αυτό μετά από πολύ στενή επαφή, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τη νόσο. 

Το γερμανικό επιδημιολογικό ινστιτούτο συνιστά μέσω της ιστοσελίδας του την αποφυγή στενών επαφών με πιθανά κρούσματα αλλά και με δυνητικά μολυσμένα ζώα (πχ. τρωκτικά ή μαϊμούδες) σε περιοχές, όπου η νόσος είναι ενδημική. Σύμφωνα με το Ρόμπερτ Κοχ πάντως τα εμβόλια που ήδη υπάρχουν για άλλους τύπους ευλογιάς, προστατεύουν και έναντι του συγκεκριμένου στελέχους. 

Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περισσότερα από 190 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε 16 χώρες όπου η ασθένεια δεν εντοπίζεται κανονικά, σύμφωνα με ανάλυση του Global.health, μιας πρωτοβουλίας επιστήμης δεδομένων από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η σπάνια ασθένεια συνήθως κυκλοφορεί στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, αλλά έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα σε όλο τον κόσμο από τότε που ένας ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε θετικός στις 7 Μαΐου μετά από ταξίδι στη Νιγηρία.